A jövő útja: személyre szabott gyógyászat

Különböző betegek – eltérő betegséglefolyás

Ha két betegnél ugyanazt a betegséget diagnosztizálják, akkor is előfordulhat, hogy különbözőképpen reagálnak ugyanarra  terápiára. Az egyik betegnél hatékony a kezelés, míg a másik páciens kellemetlen mellékhatásokat tapasztal a terápiás célok elérése nélkül. Ezek a különbségek a betegek genetikai és egyéb biológiai eltéréseiből fakadnak. A személyre szabott gyógyászati megközelítés lényege, hogy betekintést nyerjünk ezekbe az eltérésekbe molekuláris szinten olyan tesztek és gyógyszerek kifejlesztése révén, amelyek speciális betegcsoportok szükségleteit elégítik ki.

Ez az ideológia óriási lehetőségeket rejt magában, hogy az egészségügyet jobbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá tegyük. Határozott és növekvő igény mutatkozik a magasan differenciált gyógyszerekre, melyek pozitív hatással vannak a népegészségügyre. Még bizonyára eltart egy ideig, mire a személyre szabott gyógyászatban rejlő potenciált össztársadalmi szinten is felismerik, de a piaci trendek mindenképp elmozdulnak abból az irányból, melyet a sztenderdizált gyógyszerek jelentenek.

beteg

Úttörőként a személyre szabott gyógyászatban

 A Roche legfőbb célja olyan egészségügyi technológiák  biztosítása, amelyek elsőrendű választásként szolgálnak a diagnózis felállításához,ezzel segítve a klinikust  azon terápia kiválasztásában amely a legalkalmasabb  a beteg számára.

 A személyre szabott gyógyászat egyik legfontosabb alapköve a diagnosztika és a klinikum rendkívül szoros együttműködése. A Roche mindkét területen vezető szerepet tölt be.  Csúcstechnológiás diagnosztikai eszközei, valamint célzott biológiai terápiái betegek millióinak nyújtottak és nyújtanak esélyt a gyógyulásra. Ezért kötelességünknek érezzük e kezdeményezés élére állni, hogy küldetésünkkel összhangban az egyes betegek számára legmegfelelőbb terápiákat biztosíthassuk.

 Az elmúlt években a Roche stratégiájának meghatározó pillére a személyre szabott gyógyászat koncepciója, melyet a cég kutatás-fejlesztési fázis során is alkalmaz. Így már számos Roche példa is bizonyítja, hogy a diagnosztikai és a gyógyszer-fejlesztési szakértelem miként erősítheti egymást a személyre szabott gyógyászat jegyében. Ez egy hosszú távú elkötelezettség, és hiszünk abban, hogy ezzel az egészségügy fenntarthatóságát szolgáljuk, hiszen jobb, biztonságosabb és hatékonyabb terápiát biztosíthatunk a betegeknek.

diag

Az engedhetetlen diagnosztikai háttér

A diagnosztikai szakértelem döntő szerepet játszik a személyre szabott gyógyászat megvalósulásában: a biomarkerek szerepét igazolja és kutatási eljárásokat, eszközöket biztosít, melyek támogatják gyógyszerfejlesztés folyamatát. A biomarkerek olyan biológiai jelzőanyagok, amelyek mérhetőek, vizsgálhatóak és jelentős információval szolgálnak az emberi szervezet működésével kapcsolatban. Kutatásuk, felderítésük, azonosításuk, majd mérésük,  segíti a betegségek lefolyásának és mechanizmusának megértését, továbbá a terápiás célmolekulák azonosítását, megkönnyítve ezzel a döntéshozatalt a gyógyszerkutatás - és fejlesztés során. A diagnosztikai tesztek lehetővé teszik azon páciensek kiszűrését, akik esetében a legnagyobb valószínűséggel hatékony a terápia.

A személyre szabott gyógyászat értéket teremt

Az első és legfontosabb érték a beteg, azonban számos egyéb célcsoport érdekét szolgálja a személyre szabott gyógyászat koncepciója.

Egy kiváló példa erre a válaszvezérelt terápia a hepatitis C fertőzésben. Ez esetben a beteg által hordozott hepatitis C virus altípusa alapján határozza meg a kezelőorvos a kezelés hosszát, mely lehet 48, 24 vagy 16 hét. Ennek eredményeképpen:

  • A beteg: kiszámíthatóbb és várhatóan rövidebb kezelési időtartamra számíthat, ezáltal kisebb valószínűséggel alakul ki mellékhatás és az orvost is ritkábban kell látogatnia
  • A kezelőorvos: számára megkönnyíti a döntéshozatalt és kiszámíthatóbbá teszi a kezelés végeredményét
  • A finanszírozó szervek: érdekét is szolgálja, hiszen optimalizálja az elérhető források felhasználását, csökkenti a lehetséges mellékhatások párhuzamos kezelésének szükségességét és  lehetővé teszi a kevesebb gyógyszerfogyasztást
  • A szabályozó szervek: biztosabb alapot kapnak a terápiás protokollokkal kapcsolatos döntéshozatalhoz

Néhány példa a Roche portfóliójából

A Roche életében ez a koncepció a tervszintű elgondolásból mára gyakorlattá lett. A HER2 receptor, K-RAS, BRAF és egyéb génmutációk azonosításával már emlőrák, tüdőrák, HIV, hepatitisz, oszteoporózis és számos további indikációban lehetővé vált a személyre szabott gyógyászat a célzott diagnosztikai eszközök és biológiai terápiák biztosítása révén. A melanoma gyógyításában elért korai eredmények rendkívül bíztatók, mely áttörést jelenthet ezen a magas halálozási mutatóval rendelkező terápiás területen,