Gyógyszerbiztonság (Farmakovigilancia)

 

Kedves Látogató!

 

Üdvözlöm a Roche (Magyarország) Kft. Gyógyszerbiztonsági oldalán.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi is a címben jelzett Farmakovigilancia vagy gyógyszerbiztonság? Mindazon tevékenységek összességét értjük alatta, melyek a gyógyszerek biztonságos használatát segítik elő az alkalmazásuk során tapasztalt nemkívánatos események összegyűjtésével, a hatóságnak történő jelentésével és értékelésével.

Mindezen folyamatok célja, hogy Önök a gyógyszerek alkalmazásához segítséget nyújtó alkalmazási élőírásban és a betegtájékoztatóban olvashassák a világ bármely pontján tapasztalt nemkívánatos esemény értékelést követő felsorolását az előfordulási gyakoriság megnevezésével.

A Farmakovigilancia elsődleges célja a közösségek egészségének megőrzése azáltal, hogy a szakemberek pontos tájékoztatást kapnak a gyógyszerek biztonságos alkalmazásáról. A Farmakovigilancia hozzájárul a gyógyszereink biztonsági profiljáról szerzett tapasztalatok bővítéséhez.

Erre azért is szükség van, mert a klinikai vizsgálatok során, ellenőrzött körülmények között szerzett információk általában kisebb létszámú betegcsoporttól származnak, míg a gyógyszert alkalmazó orvosok mindennapi gyakorlatában világszerte több millió alkalmazás kapcsán derülhet csak fény a gyógyszerek valódi biztonságos hátterére.

Mindezért elengedhetetlen a felíró orvosok, alkalmazók tapasztalatának összegyűjtése és értékelése, mely a cégek által működtetett gyógyszerbiztonsági jelentési rendszer segítségével valósulhat meg .

Cégünk tehát ennek érdekében gyűjti az összes Roche által forgalmazott gyógyszer hatásával kapcsolatos nemkívánatos eseményeket, tekintet nélkül arra, hogy súlyos vagy nem várt (szerepel-e az alkalmazási előírásban vagy betegtájékoztatóban), illetve hogy feltételezhető-e az összefüggés a gyógyszer alkalmazása és a nemkívánatos esemény kialakulása között.

A Roche Gyógyszerbiztonsági Osztályának küldetése, hogy szakszerűen lássa el ezt feladatot, ezzel is hozzájárulva betegeink biztonságosabb ellátásához.

Minden bejelentett, nemkívánatos eseményt az európai és magyar jogszabályoknak megfelelően kezelünk. A hozzánk érkezett jelentéseket - amennyiben a hatályos jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelnek - továbbítjuk az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek.

Ha Ön vagy betege/hozzátartozója bármely nemkívánatos eseményt tapasztalna valamely Roche gyógyszer alkalmazása során, kérjük, küldje el jelentését a bejelentés menüpont segítségével.

Ha Ön orvos vagy gyógyszerész, és a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük forduljon hozzánk bizalommal e-mailben (hungary.drugsafety@roche.com).

Előre köszönjük a hozzánk eljutatott jelentését, mellyel segítette munkánkat a nemkívánatos esemény azonosításában, az adatgyűjtésben és ezzel hozzájárult a Roche általános Farmakovigilancia szolgáltatásának kiszélesítéséhez.

Jó egészséget kívánok!

 

Gyógyszerbiztonsági Vezető