"Visszanyert idő" Fotókiállítás az emlőrák terápiáról

Budapest, 2015. március 4. – A hagyományos és a modern emlőrák-terápiák összehasonlítása céljából szervezett fotózást az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a Rákellenes Charta tagszervezeteinek és a Roche Magyarország Kft. támogatásával. A kiállítást a közelgő nőnap apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériumából indították útjára a legnagyobb fővárosi és regionális onkológiai központokba.

Évente több mint 5000 új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak Magyarországon. A szűréseken való részvételi hajlandóság folyamatosan növekszik, aminek köszönhetően egyre hamarabb fedezik fel a betegséget. A korai stádiumban felfedezett emlőrák ma már jó eséllyel gyógyítható, az előrehaladott stádiumban felfedezett daganat pedig a modern terápiáknak köszönhetően krónikussá tehető.

Mellrákban szenvedő nők ezrei élik át a hagyományos kezelési módszerek mellékhatásait, melyek nem csak a fizikai állapotra vannak befolyással, de lelkileg is megviselik őket és szeretteiket. Az új, célzott terápiák kevesebb, és jobban kezelhető mellékhatásokkal járnak, mint a hagyományos, kemoterápiás készítmények, emellett innovatív megoldásoknak köszönhetően a betegek kórházban töltött ideje jelentősen lecsökken, ami idő-, eszköz- és költségmegtakarítást jelent a betegek és a teljes ellátórendszer számára is.

Tallós Rita színművész és Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapító tagja - mindketten mellráktúlélők - a modelljei annak a rendhagyó fotósorozatnak, amely az innovatív és a hagyományos terápiában résztvevők eltérő élethelyzeteit és érzelmi viszonyulásait mutatja be. A sorozat attól is egyedülálló, hogy a képeket Dr. Kissik Imre radiológus rezidens orvos, egyben fotóművész készítette, akinek elmondása alapján, életében először ért össze a két hivatása; így ezzel az újszerű megközelítéssel a fotóin keresztül mutathatja be a daganatellenes terápiák emberi oldalát.

Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja elnökasszonya szerint csak azt lehet legyőzni, amit ismerünk, ezért elengedhetetlen, hogy a nők tisztában legyenek az önvizsgálat és a mammográfiás szűrések jelentőségével. Az egyesület fő feladatának tartja az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatását, melynek egyik eszköze a jelen kiállítás is.

A megnyitón Dr. Dank Magdolna, a SOTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika Onkológiai Részlegének részlegvezető docense hangsúlyozta, hogy ma már az új, innovatív terápiáknak köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetőek el az emlőrák kezelésében mindamellett, hogy a betegek életminősége is tapasztalhatóan javul.
Az egész évben tartó kiállítás-sorozat fővédnökségét Dr. Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár tölti be, a kampány létrejöttében szerepet vállalt az Országos Onkológiai Intézet.

visszanyert_ido_1
visszanyert_ido_2

A kiállítás további képei és az eseményről készült képek az alábbi linkről letölthetőek:

Visszanyert idő - fotókiállítás