Ez az honlap ún. cookie-kat használ. Az honlap további használatával ön beleegyezik az ön böngészőjének beállításainak megfelelő cookie használatba. Tudjon meg többet.

Elfogadom x
skip to the content

1978-2001

Újabb és újabb sikerek

 

A 70-es évek közepén megindult az elkülönült üzleti egységek kialakítása, a folyamat végére független részlegek jöttek létre. A könyvelési és jelentési gyakorlatot egységesítették minden részlegnél, valamint átfogó újjászervezési, racionalizálási és modernizációs intézkedéseket vezettek be. A Maag 1990-ben történt eladása és a Givaudan leválása után, 2000- ben Roche-nak három részlege maradt: a gyógyszer, vitamin és finomvegyszer és a diagnosztikai részleg.

Ez követően a gyógyszerek széles skálája került piacra, némelyik valódi áttörésnek számított.
A géntechnológia területén vezető szerepet játszó Genentech többségi részvényeinek megszerzése 1990-ben, és az erősen kutatás-orientált cég, a Syntex Corporation átvétele, stratégiai lépései voltak annak a programnak, amelynek célja a Roche globális egészségvédelmi piaci helyzetének megerősítése volt. A Nicholas - nem vényköteles termékeket előállító - cég megvételével a Roche megerősítette recept nélkül kapható szereinek portfolióját, mely az öngyógyítás fokozódó elterjedése miatt vált egyre fontosabbá. A Roche a Boehringer Mannheim megszerzésével a diagnosztikumok piacán vezető céggé vált, mivel ily módon egy sor egyedülálló innovatív termék tulajdonosa, jól kidolgozott és széles körben alkalmazott technológiákkal rendelkezik, és földrajzilag is nagy területen van jelen.

A Roche célja, hogy továbbra is innovatív, gazdaságos készítményeket, diagnosztikumokat fejlesszen ki, és hogy a betegek érdekében előrehaladást érjen el a megelőzés és az orvosbiológiai kutatás területein.

  

  Fritz Gerber korszaka

   
1978

Termékbevezetés: osteodystrophia gyógyszer

Új gyógyszer bevezetése az osteodystrophia kezelésére, különösen veseelégtelenségben és hemodializált betegek részére.

   
1979

Termékbevezetés: Cobas Bio, az első analitikai eszköz a klinikai laboratóriumok számára

A diagnosztika részleg piacra dobja a Cobas Bio-t, az első olyan, laboratóriumok számára készült analitikai eszközt, amelyet teljes egészében Roche fejlesztett ki.

   
1980

Az együttműködés kezdete a Genentech (USA) céggel

A Roche molekuláris biológiai intézetében tiszta Interferon A-t izolálnak. Roche Nutley és a Genentech, - egy Dél-San franciscoi biotechnológiai cég - megkezdik az anyag géntechnológiai előállításának kidolgozását.

   
1981

Termékbevezetés: megfázás és influenza elleni szer, Benical, köhögés elleni szirup

Bevezetnek egy megfázás és influenza elleni szert, valamint a Benical köhögés elleni szirupot.

   
1982

Termékbevezetés: egy a cefalosporinok csoportjába tartozó antibiotikum

A cefalosporinok csoportjába tartozó antibiotikumot 4 évvel felfedezése után vezetik be Svájcban. 1987-ben a Roche termékek közül már az egész világon a legnagyobb forgalmú készítmény.

    
1983

Termékbevezetés: Enzim immun-teszt a rák kezelésének ellenőrzésére

Piacra kerül egy enzim alapú immunteszt, mely monoklonális antitesteken alapul, és bizonyos típusú daganatok kezelésének ellenőrzésére szolgál.

   
1984

Galien-díj

A Roche megkapja a Galien-díjat egyik gyógyszeréért, amely az első igazán hatásos szer a súlyos psoriasis kezelésére. Hatóanyaga egy retinoid.

   
1984

Nobel-díj Niels Kaj Jerne-nek és Georges Köhlernek (Basel Institute of Immunology)

Niels Kaj Jerne, a Basel Institute of Immunology első igazgatója az immunológia területén végzett, és annak fejlődését elindító munkásságáért megkapja az orvosi Nobel-díjat. A díjat megosztva kapja César Milstein-nel és Georges Köhlerrel, a monoklonális antitestek felfedezőivel.

   
1985

Termékbevezetés: két antimaláriás szer

Piacra kerül két immár konkrétan a betegség leküzdését segítő malária ellenes szer, miután a betegséget terjesztő szúnyogok rezisztenssé váltak a rovarirtókra.

   
1985

Termékbevezetés: Cobas Mira, klinikai kémiai analizátor

A diagnosztikai részleg bevezeti a Cobas Mira klinikai kémiai analizátort. A Cobas Mira bioanalitikai rendszer az első az orvosi laboratóriumokban használt, legkorszerűbb, kiváló minőségű klinikai kémiai analizátorok csoportjában.

   
1986

Megalakul a Sight and Life Task Force

Megalakul a Sight and Life Task Force (A Látásért és Életért Csapat), mely aktívan résztvesz az A-vitamin-hiányos táplálkozás következtében kialakuló vakság elleni küzdelemben. Az A-vitamin hiány elsősorban a fejlődő országokban okoz gondot.

   
1986

Termékbevezetés: a Roche első géntechnológiával előállított gyógyszere

Piacra kerül egy Interferon A , amely a Roche első géntechnológiával előállított gyógyszere, a hajas sejtes leukémia kezelésére. Az á-interferonok kémiai hírvivők, melyek az immunrendszerben rendesen termelődnek, és vírusfertőzések esetén antivirális reakciót váltanak ki. Az elkövetkező években terápiás alkalmazását folyamatosan kiterjesztik.

   
1986

Termékbevezetés: Teszt a humán immunhiányt okozó vírus szűrésére

A diagnosztikai részleg bevezeti a HIV (humán immunhiányt okozó) vírus szűrésére szolgáló tesztet, és ezzel megalapozza a területen végzendő kiterjedt kutatásokat és fejlesztéseket.

   
1987

Nobel-díj Susumu Tonegawa számára

Susumu Tonegawa, aki 1972-től 1981-ig dolgozott a Baseli Immunológiai Intézetben, orvosi Nobel-díjat kap az antitest termelődését irányító genetikai mechanizmusok felfedezéséért.

   
1987

Termékbevezetések: egy benzodiazepin antagonista és egy gyulladásgátló szer

Megjelenik egy benzodiazepin antagonista (anesztéziás szerek ellenhatását biztosítja), valamint egy nem-szteroid gyulladásgátló a reuma kezelésére.

   
1988

Galien díj

A benzodiazepin antagonista, egy évvel a bevezetése után elnyeri a Galien-díjat.

   
1989

A Roche Holding AG. alapítása

Az 1986-ban bevezetett vállalati csoport-szerkezet kiterjesztése és megerősítése előkészíti az utat az 1990-ben bekövetkező divíziókra való bomláshoz. A változások magukban foglalják egy holding cég megalapítását, valamint a nominális részvény tőke növelését és a bemutatóra szóló részvények számának növelését is. Az új struktúra Roche számára lehetővé teszi a nemzetközi tőkepiacokon való jelenlétet.

   
1989

Roche International Clinical Research Centre felavatása Strasbourgban, Franciaországban

Megnyílik a Roche Nemzetközi Klinikai Kutatási Központ Strasbourgban, Franciaországban, melynek feladata a különböző terápiás területeken a klinikai vizsgálatok szervezése és a nemzetközi törzskönyvezéshez szükséges anyagok elkészítése.

   
1990

Termékbevezetések: antidepresszáns; vérnyomáscsökkentő szer

Piacra kerül egy antidepresszáns gyógyszer, amely tovább gyarapítja a Roche pszichotróp szereinek sorát. Megjelenik egy új vérnyomáscsökkentő is, amit Welwynben (Roche UK) fejlesztettek ki, ez az első olyan Roche-termék, amit számítógépes molekulatervezés segítségével készítettek.

   
1991

A nem-receptköteles gyógyszereket előállító Nicholas megszerzése

A nem-receptköteles gyógyszereket előállító Nicholas megvásárlásával a Roche megerősíti nem-receptköteles gyógyszer-portfolióját, mely az öngyógyítás növekvő népszerűsége miatt egyre fontosabb terület. A Nicholast később beolvasztják a csoport maradék OTC (over-the-counter) üzleti részlegébe, és ezzel megalakítják a Roche Consumer Health divíziót.

   
1991

A Polymerase Chain Reaction (PCR, polimeráz láncreakció) forgalmazási jogának megszerzése a Cetus Corporation-tól (USA)

A Roche megszerzi a Cetus Corporation-tól a PCR egész világra kiterjedő kizárólagos forgalmazási jogát. Ez a technika képes még rendkívül kis mennyiségű genetikai anyag kimutatására is, ezért új utakat nyit a nagyon gyors, érzékeny és specifikus diagnosztikus tesztek kifejlesztéséhez.

   
1991

Termékbevezetések: gombás fertőzések; szupportív szer a daganatos megbetegedések kezelésére

Egy a gombás fertőzések kezelésére való szer bevezetése. Az amerikai Amgen céggel közösen kifejlesztett szupportív onkológiai gyógyszer megjelenése, amely fokozza a kemoterápiát kapó betegek immunválaszát, és így csökkenti esetükben a fertőzésveszélyt.

   
1991

Termékbevezetés: Cobas Core, immunokémiai analizátor

A Cobas Core, az első Roche általfejlesztett immunokémiai analizátor bevezetése.

   
1991

A Givaudan-Roure létrejöttével megalakul az aromaanyag és parfüm divízió

A Givaudan egyesül testvércégével a Roure-ral, így jön létre a Givaudan-Roure S.A., az aromaanyag és parfüm divízió.

   
1992

Termékbevezetés: a Roche első HIV-ellenes, antivirális szere; további szerek a bakteriális fertőzések ellen

Piacra kerül a Roche első AIDS elleni gyógyszere, mely a HIV-fertőzés és az AIDS-hez társuló betegségek kezelésének új és rohamosan növekvő piacát nyitja meg.

   
1993

Európai Galien Díj

A daganat-ellenes kemoterápia adjuváns gyógyszere egy évvel az Egyesült Királyság díjának elnyerése után megkapta a belga (1992), majd a francia (1992) Galien-díjat.

   
1993

Termékbevezetés: az első Amplicor HIV teszt

A diagnosztikai részleg Amplicor néven bevezeti az első PCR-alapú diagnosztikus tesztet.

   
1993

Termékbevezetés: géntechnológiával előállított gyógyszer a cysticus fibrosis kezelésére

A Genentech géntechnológiával kifejlesztett gyógyszere, mely egy halálos, örökletes, a tüdőt és a légutakat károsító betegség, a cisztás fibrózis kezelésére szolgál.

   
1994

A Syntex Corporation, (USA) gyógyszergyártó cég megszerzése, 1995-től ez lesz a Roche Bioscience

A Roche a Palo Altoban (USA) lévő Syntex Corporation megszerzésével jelentősen megerősíti pozícióját a nemzetközi és az amerikai gyógyszerpiacon. Ezzel folytatódik a Roche stratégia, amelynek értelmében a vállalat a legfontosabb üzletrészeire koncentrál. 1995-ben a Syntex felveszi a Roche Bioscience nevet, és a csoport egyik legfőbb kutató- és fejlesztő részlegévé válik.

   
1995

Szorosabb együttműködés a Genentech-hel.

Megegyezés jön létre Roche és Genentech között arra vonatkozóan, hogy kiterjesztik a Roche-nak a Genentechhel közös, visszavásárolható részvényeire vonatkozó elővételi jogát.

   
1995

Termékbevezetések: Cobas Integra, klinikai kémiai és immunokémiai analizátor; Cobas Core II, immunokémiai analizátor; Cobas Amplicor, PCR analizátor.

A diagnosztikai részleg az orvosi tesztek valamennyi területén új termékek egész sorát vezeti be. Ezek a Cobas Integra klinikai kémiai és immunokémiai analizátor; a Cobas Core II. immunokémiai analizátor; a Cobas Amplicor PCR technológián alapuló analizátor.

      
1995 - 98

Termékbevezetés: számos terápiás területen újabb gyógyszerek megjelenése

A kilencvenes évek közepétől a Roche egy sor új terméket vezet be: egy a transzplantátumok kilökődését gátló szert, valamint a leukémia, egyéb daganatos betegségek, az angina, a Parkinson betegség, az elhízás és a HIV fertőzés elleni újabb gyógyszereket.

   
1996

Galien-díj (Portugália)

A géntechnológiával a cysticus fibrosis kezelésére előállított szer megkapja a portugál Galien-díjat.

   
1996

Termékbevezetés: a Roche a világon az első proteázgátló, HIV-vírusellenes szere (az USA-ban 1995-ben bevezetve)

Új AIDS gyógyszer, a világon az első proteázgátló, melyet a Roche fejlesztett ki és vezetett be az USA-ban 1995-ben. Ezzel megnyílt az út egy új típusú HIV kezelésére szolgáló gyógyszercsoport előtt.

   
1997

A Tastemaker (USA) megszerzése

A Tastemaker - egy aromaanyagokat előállító cég - megszerzése, amellyel erősödik a Givaudan-Roure ízanyagokat forgalmazó ága. Roche ezzel világelsővé válik az aromaanyagok piacán.

   
1997

A Corange (Boehringer Mannheim és DePuy) megszerzése, az üzletszerzés 1998-ban zárul

A Boehringer Mannheim diagnosztikai cégből és a DePuy, ortopédiai cégből álló Corange megszerzésével a Roche egyedülálló, innovatív terméksorával, változatos technológiákkal, valamint nemzetközi jelenlétével a világ vezető cégévé válik a diagnosztikumok piacán.

   
1997

Galien-díj (Portugália, Spanyolország)

Az új, HIV proteázt (ez egy enzim, mely a vírus szaporodásához szükséges), gátló gyógyszer elnyeri a Galien-díjat Portugáliában és Spanyolországban.

   
1998

A Biotechnology Research and Production Centre megnyitása Penzbergben (Németország)

A Roche penzbergi (Németország) fő kutató és fejlesztő részlege növeli kapacitását a Biotechnology Research and Production Centre (Biotechnológiai kutatási és termelési központ) megnyitásával.

   
1998

A DePuy eladása

A DePuy eladása a Johnson & Johnsonnak. De Puy a világ egyik legrégibb ortopédiai cége, az ortopédiai eszközök és alkatrészek vezető tervezője, előállítója és forgalmazója.

   
1998

Az együttműködés megkezdése a deCODE Genetics, (Izland), céggel.

A Roche és a deCODE együttműködést kezd a genetikai kutatásban. A deCODE betegséget okozó gének felfedezése céljából feltérképezi Izland népességének egyedülálló genetikai tulajdonságait. Az eredmények segítségével a Roche új diagnosztikumokat és gyógyszereket fejleszt ki.

      
1998

Termékbevezetés: Diabétesz ellenőrző eszközök

A négy újdonságnak számító diabetes ellenőrző eszköz - az Accutrend Sensor Complete, az Accutrend Sensor Comfort csík, a Glucotrend Premium és a Camit Pro - a cukorbetegek számára kényelmesebbé, pontosabbá és gyakorlatilag fájdalommentessé teszi állapotuk ellenőrzését.

   
1999

Európai Galien-díj

A Galien-díj Portugáliában és Spanyolországban történt elnyerése után az új HIV gyógyszer 1998-ban Franciaországban is elnyerte a Galien-díjat.

   
1999

Galien-díj (Franciaország)

Egy rendkívüli újdonságot jelentő, monoklonális antitest amely a Non-Hodgkin-lymphoma kezelésére szolgál elnyerte a francia Galien-díjat .

   
1999

A Genentech teljes megszerzése, majd később részben tőzsdére bocsátása

A Roche él a Genentech részvényeire vonatkozó opciós jogával. Később a Genentech részvények 42%-át három lépcsőben bevezeti a New-Yorki Tőzsdére, amelyek így már a nagyközönség számára is elérhetők.

   
1999

Együttműködési egyezség: Trimeris, (USA)

A Roche és a Trimeris elkezdi az együttműködést a két új anti-HIV fúziógátló vegyület, a T-20 és T-1249 teljeskörű klinikai vizsgálata és fejlesztése területén.

   
1999

Termékbevezetés: az emlőrák kezelésére

Az új gyógyszer nagy lehetőséget jelent a metasztatikus emlőrák kezelésében. Ez az első onkoreceptort célzó kezelés, mely általánosan növeli a betegek túlélési idejét.

   
1999

A Vitamin részleg árrögzítésének leleplezése

Jó néhány másik céggel együtt Roche-t is bírsággal sújtották az ömlesztett vitamin termékek árának rögzítése miatt. A Roche új vállalati programot kezdeményez a szerte a világban dolgozó több, mint 8000 menedzsere számára "Üzleti viselkedés" címmel, hogy biztosítsa a törvények betartását, valamint erősíti a nemzetközi ellenőrzést is.

   
1999

Termékbevezetés: influenza elleni gyógyszer

Az első tabletta formájú neuraminidáz- gátló, mellyel az összes közönséges influenza kezelhető. Csökkenti mind a betegség időtartamát, mind a tünetek súlyosságát.

   
2000

A Givaudan (illat és aromaanyagok divízió) leválása

Az illat és aromaanyagok vezető forgalmazója, a Givaudan leválik a Roche-ról és önálló cégként jegyzik a svájci tőzsdén.

   
2000

Az AVL Medical Instruments megszerzése

Az AVL Medical - a vérgáz- és elektrolitanalízis területének egyik vezető cége - megszerzése, mellyel a Roche Diagnosztikum megerősíti pozícióját az elsősegély-nyújtás, az intenzív ellátás és a műtéti beavatkozások területén.

   
2000

Létrejön az orvosi genomika központ

Sok sikeres év után, a Basel Institute for Immunology (Immunológiai intézet) orvosi genomika központtá alakul át. Ennek célja az intézet munkájának erősítése a genetika és genomika területén.

    
2000

Roche Genetikai, Tudományos és Etikai alapelvek összefoglalása. Tanácsadó csoport létrehozása a területen

A genetikáról szóló okirattal a Roche vállalja, hogy tiszteletben tartja a társadalmi, erkölcsi, etikai és vallásos értékeket a genetikai kutatások és eredményeinek felhasználásának a területén. Létrehoznak egy tanácsadó testületet, mely mérlegeli a genomkutatás során felmerülő etikai, jogi és társadalmi kérdéseket.

   
2000

Termék átvétel: a kemoterápia mellett használt hányáscsillapító.

A gyógyszer segítséget jelent azoknak a rákos betegeknek, akik a kemoterápia kísérő tüneteitől, az émelygéstől és hányástól szenvednek. A gyógyszert a SmithKline Beechamtől vették át, ennek ellentételeként a cég átveszi a Roche-tól a pangásos szívelégtelenség gyógyszerével kapcsolatos kizárólagos jogokat az USA-ban és Kanadában.

   
2000

Egy új cég létrehozása: Basilea Pharmaceutica

A Basilea innovatív szerek felfedezésére és kifejlesztésére összpontosít a fertőző betegségek és a bőrgyógyászat területén.Ezzel a Roche K F szakértelme és tudása (know-how) az antibiotikumok, gombaellenes szerek és a bőrgyógyászat területén széles alapokon nyugvó biotech cégbe integrálódik. A Roche-nak joga van minden, a Basileában kifejlesztett vegyület szabadalmaztatására.

   
2001

Együttműködési egyezség: Millenium, USA

Az együttműködés célja új termékek előállítása a személyre szóló orvoslás számára. A megállapodás homlokterében a rheumatoid arthritis diagnosztizálását segítő eszközök fejlesztése áll. Ez lehetőséget jelent a Roche számára az új diagnosztikumok kifejlesztését szolgáló proteoma-kutatási program erősítésére.

   
2001

Együttműködési egyezség: OSI Pharmaceuticals, USA

Az együttműködés célja az OSI elsőszámú rákellenes szerének, az OSI-774-nek közös fejlesztése és közös forgalmazása a világ piacának USÁ-n kívüli részében. A Genentech hasonló megállapodást kötött az OSI-val az USA területére. Az OSI-774 az epidermális növekedési faktor receptor gátlója (EGFR), jelenleg a klinikai kutatás II. fázisában van, nem-kissejtes tüdő, a fej és nyak területén kialakuló rákok és petefészek rák kezelésére.

   
2001

Termékbevezetés: a colorectalis dagantok gyógyszere

Az első orális kemoterápiás szer a metasztatikus vastagbél-végbél rákos betegek kezelésére.

   
2001

Termékbevezetés: az AIDS-szel összefüggő CMV retinitis kezelésére.

Az új gyógyszer világszerte a legszélesebb körben alkalmazott CMV (Citomegalovírus) ellenes szerré válik (a vírus a legyengült immunrendszerű betegek retináját támadja, ami sokszor vaksághoz is vezethet).