Ez az honlap ún. cookie-kat használ. Az honlap további használatával ön beleegyezik az ön böngészőjének beállításainak megfelelő cookie használatba. Tudjon meg többet.

Elfogadom x
skip to the content

2001- A jelen

Élesedő fókusz

 

Az új évezred kezdetén a Roche töretlenül folytatja összpontosítási stratégiáját, amely a jövő növekedési pályájájának egyik fontos pillére. A Roche legfőbb célja olyan egészségügyi technológiák  biztosítása, amelyek elsőrendű választásként szolgálnak a diagnózis felállításához,ezzel segítve a klinikust azon terápia kiválasztásában amely a legalkalmasabb a beteg számára. Az elmúlt években a Roche stratégiájának meghatározó irányvonala a személyre szabott gyógyászat koncepciója, melyet a cég kutatás-fejlesztési fázis során is alkalmaz. Így már számos Roche példa is bizonyítja, hogy a diagnosztikai és a gyógyszer-fejlesztési szakértelem miként erősítheti egymást a személyre szabott gyógyászat jegyében.

A japán Chugai-jal megkötött szövetséggel egy vezető, kutatás-orientált cég jött létre, amely biztos hídfőállást jelent a világ jelenleg második legnagyobb gyógyászati piacán. Az Amirá-nak a Roche Diagnostics által történő megszerzése és a vitamin, valamint az OTC divíziók bejelentett leválása tükrözi azt a törekvésünket, hogy elsősorban a legfontosabb, a gyógyszer- és diagnosztika-üzletrágakra akarunk koncentrálni.

A betegek érdekeinek maximális figyelembevételével továbbra is folytatni kívánjuk az innovatív és gazdaságos megoldások kifejlesztését a megelőzés, a diagnózis és a gyógyszeres terápia területein.

  

  Franz B. Humer korszak

   
2001

A BZ csoport eladja részesedését a Novartisnak

A Roche bemutatóra szóló részvényeinek 20%-át-, azaz összes kibocsátott részvényeinek 3.7%-át (bemutatóra szóló és szavazati jog nélküli osztalékos részvények vegyesen) - eladják a baseli Novartisnak. Ez a Roche jelenlegi többségi vagyonrészét nem érinti.

   
2001

Termékbevezetés: új termék a hepatitis C kezelésére

Egy új hatóanyagú, jelentős klinikai javulást eredményező gyógyszer bevezetése a krónikus hepatitis C kezelésére.

   
2001

Az Amira Medical (USA) megszerzése

Megszereztünk egy magántulajdonban lévő, a diabétesz monitorozása területén működő céget, az Amira Medical-t, hogy a vércukorszint monitorozó részleggel kibővülve teljessé válhasson a Roche Diagnosztika Divízió e területen végzett szakmai tevékenysége.

       
2001

Egyesülés: Az egyesült Roche és Chugai a japán gyógyszerpiac, nemzetközi befolyású, vezető cége lett.

A Roche és a Chugai között megkötött szövetséggel a vezető, kutatás-orientált japán gyógyszercéget hoznak létre. Az új vállalkozás, mely a Nippon Roche és a Chugai egyesüléséből Chugai Pharmaceutical Co. Ltd. néven jött létre, a világ második legnagyobb gyógyszerpiacán az ötödik legnagyobb gyógyszercég. Az egyesülést a Chugai éves közgyűlésén 2002. jún. 27-én hagyták jóvá, és 2002. okt. 1-én sikeresen bejegyezték.

   
2002

Roche résztvesz a Svájci Országos Kiállításon, az Expo.02-n

A Roche "Édenkert - Az egészség bűvöletében" címmel megnyitott pavilonja látogatói számára lehetővé tette, hogy első kézből szerezzenek tudomást az egészség témájában a tudomány mai állásáról és meghatározó tényezőiről. A kiállítás 8 hónapja alatt közel 1 millió látogató volt kíváncsi a Roche bemutatójára a Svájc nyugati részén lévő Yverdon-les-Bains-ben.

   
2002

BioXell - új biotechnológiai cég Olaszországban

A Roche K&F részlege, a Roche Milano Ricerche kiválásával létrejött a BioXell. A cégben egyesíthető a széleskörű ipari tapasztalat és az immunológia területén megmutatkozó versenyszellem, célja, hogy a terület vezető biogyógyászati K F cégévé váljon.

   
2002

Együttműködési megállapodás az kanadai Isotechnika céggel

A megállapodás középpontjában az Isotechnika innovatív transzplantációs gyógyszere, az ISATX247. ISATX247, egy új calcineurin-gátló áll, mely II. fázisú klinikai vizsgálati stádiumban van. Az immunszuppresszív szert szervátültetés során és autoimmun betegségek kezelésére használják.

   
2002

Termékbevezetés: Cobas Taqman, automatizált PCR rendszer

Az FDA-engedélyezést követően a real time Polymerase Chain Reaction (PCR - polimeráz láncreakció) technológiával működő készülékkel automatizáltan végezhetők a betegséget okozó, fertőző kórokozók kimutatására és mérésére alkalmas in vitro diagnosztikus elemzések.
Ezáltal lehetővé vált a terápia alatti vírusszám monitorozás és a virológiai választól függően az egyénre szabott kezelés (rövidebb vagy hosszabb kezelés).

   
2002

Egészségvédelmi terv támogatása Dél-Afrikában

Az 1993-ban még csak három kocsiból álló, de ma már 600 tonnás, 16 vagont magában foglaló Dél-Afrikai Phelophepa egészségvédelmi vonat teljes belgyógyászati, fogászati és pszichiátriai klinikával van felszerelve. A szerelvény az ország távoli vidékein élő, szegény közösségekhez juttatja el az egészségügyi alapellátást és alapképzést.

   
2002

Termékbevezetés: a hepatitis C kezelésére szolgáló termék Európában

Júniusban az Európai Bizottság, decemberben az FDA monoterápiás és egy másik készítménnyel együtt kombinációs terápiaként jóváhagyja a Roche új szerét a hepatitis C kezelésére.

   
2002

A Vitaminok és Finom Kemikáliák Divízió eladása a DSM-nek

A világ vezető vitamin és karotinoid forgalmazó Roche-divízióját eladják a holland DSM-nek (Dutch Life Science and Performance Materials Company). A részleg, immár a DSM részeként továbbra is a svájci, kaiseraugusti központban működik.

   
2002

Ígéretes rákgyógy-szerek portfoliójának megszerzése a brit Antisomától

Széleskörű stratégiai együttműködés születik, mely a Roche számára világszerte exkluzív jogokat biztosít az Antisoma onkológiai termékeire. A termékek közé tartozik egy ováriumrák elleni készítmény, mely a fejlesztés III. Fázisában tart, és három másik onkológiai vegyület, melyek a klinikai vizsgálatok I. fázisánál tartanak.

   
2002

Együttműködési és marketing megállapodás: Beaufour Ipsen, Franciaország

A globális megállapodás a Beaufour Ipsen új, rákellenes szereinek együttes kifejlesztésére és forgalmazására jött létre, mely szerint a Roche Európa kivételével világpiaci joggal rendelkezik a két fejlesztés alatt álló termék forgalmazására.

   
2003

Együttműködési megállapodás: Affymetrix, USA

A megállapodás nem kizárólagos jogot és hozzáférést ad a Roche-nak az Affymetrix által kifejlesztett GeneChip technológiához, amely lehetővé teszi diagnosztikai termékek kifejlesztését olyan tág betegségcsoportok számára, mint a daganatos megbetegedések, csontritkulás, metabolikus megbetegedések, szív-érrendszeri zavarok és gyulladásos állapotok.

   
2003

Termékbevezetés: új szer a HIV vírus ellen

Márciusban az FDA, májusban pedig az Európai Unió engedélyezi az új szer piacra kerülését, amely hét éve az első lényeges újítást jelenti a betegség elleni kűzdelemben. A szer meggátolja a HIV vírust abban, hogy belépjen a beteg immunsejtjébe és így elejét veszi a vírusreplikációnak, amely tönkreteszi a fertőzött személyek immunrendszerét.

   
2003

Együttműködési megállapodás: Epigenomics, Németország

A megállapodás a daganatos betegségek korai felfedezéséhez nélkülözhetetlen diagnosztikai eljárásokra koncentrál, amelyek a betegség besorolását és a kezelés módját is előrevetítik. A megállapodás alapja az Epigenomics DNA methylációs technológiája.

   
2003

Felvásárlás: Disetronic, Svájc

A Disetronic a világ vezető cukorbetegek számára kifejlesztett inzulin-pumpa és injekciós-rendszer gyártója, Burgdorfban (Svájc) székel. Az infúziós rendszerek a Roche Diabétesz Hálózat fontos részeivé válnak, a másik üzletágat - az injekciós technológiákat - továbbadják a Disetronic alapítójának.

   
2003

Termékbevezetés: AmpliChip CYP450

A világ első "microarray" technológiát használó klinikai berendezése megjelenik az USA-ban. A berendezés lehetővé teszi 2 gén (a CYP2D6 és a CYP2C19) esetében a természetes variációk (polimorfizmusok) kimutatását. Ez a két gén igen fontos szerepet játszik a gyógyszerek lebontásában.

          
2003

Felvásárlás: Igen, USA

A felvásárlás biztosítja a Roche számára a jogokat az ECL(electrochemiluminescence) technológiához. A felvásárlást követően az Igen-ről új különálló céget választanak le, amely továbbviszi az Igen biológiai védekezésben, ipari és klinikai tesztelésben, élettudományok területén működő korábbi üzletágait.

   
2003

Elindul a Roche új kulturális programja

Elindul a Roche új kultúrát és művészeteket támogató projektje, amely a kortárs zene nemzetközileg is kimelekedő szerzőit és vezető kultúrális intézményeket támogat.

    
2003

Év Gyógyszere

A Roche B-sejt gátló nyirokszöveti daganat-ellenes biológiai terápiája elnyerte Magyarországon az Év gyógyszere díjat.

   
2003

Új termék bevezetése: csontritkulás és daganatos megbetegedések

Az EU befogadja a Roche új készítményét, amely az áttételes emlőrákban szenvedő betegek csontrendszerét védi.

    
2004

Az OTC Divizió eladása

A Roche eladja az OTC üzletágát a Bayernak. Az üzletág leválasztása egy további lépés a profiltisztítás irányába, amelynek célja, hogy a vállalat az alaptevékenységét jelentő gyógyszer- és diagnosztikai fejlesztésekre koncentráljon.

  
2005

Áttörés az onkológiában

Világszerte elérhető a Roche angiogenezis-gátló terápiája számos onkológiai indikációban

  
2006

Indikációbővítés az onkológiában

A Roche B-sejt gátló nyirokszöveti daganat-ellenes biológiai terápiája relapszusos/refrakter follicularis lymphomában is törzskönyvezik

 
2007

Év gyógyszere

A Roche daganatok elleni érújdonképződést-gátló terápiáját választották az Év gyógyszerének Magyarországon

    
2007

Új terület: Reumatoid Artritisz

A Roche belép a reumatológiai betegségek kezelési területére korszerű géntechnológiával előállított B-sejt ellenes biológiai terápiás gyógyszerével

     
2008

 Limfóma - Indikációbővítés

A B-sejt gátló nyirokszöveti daganat-ellenes biológiai terápiát follicularis lymphomára is regisztrálták kemoterápiával kombinálva

     
2008

 Hepatitis C - Indikációbővítés

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a Roche krónikus hepatitis C kezelésében alkalmazott gyógyszerét újrakezelés indikációban is, ezzel lehetővé téve olyan betegek ismételt kezelését is, akiknek a korábbi antivirális terápiája sikertelen volt.

     
2009

Új indikáció: CLL

A  B-sejt gátló nyirokszöveti daganat-ellenes biológiai terápia a krónikus limphoid leukémia (CLL) elsővonalbeli kezelésére törzskönyvet kapott

     
2009

Indikációbővítés: CLL

a B-sejt gátló nyirokszöveti daganat-ellenes biológiai terápiáját előzetesen nem kezelt és relapszusos/refrakter CLL-re is törzskönyvezték.

    
2009

Genentech akvizíció

A Genentech, a Roche csoport teljes tulajdonú tagja lett, így a Roche a világ vezető biotechnológiai vállalata lett

  
2010

Új remény a reumás betegeknek

2010 júniusától Magyarországon is elérhető a Roche reumatoid artritisz elleni következő biológiai terápiás készítménye, mellyel az előzetes vizsgálatok szerint gyorsan és hosszan tartóan érhető el tünetmentesség