A Roche tevékenységének gazdasági hatásai

A Roche 2018-ban a magyarországi GDP 0,05%-át állítja elő

2018-ban a Roche a magyarországi tevékenységével a magyar nemzeti össztermékhez (GDP) összesen mintegy 23 milliárd HUF bruttó hozzáadott értékkel (GVA*) járult hozzá. Ez a teljes magyar GDP körülbelül 0,05%-a, melyet a vállalat közel 1000 alkalmazottal állít elő.

 

2018-ban magyarországi összes tevékenysége során a Roche 69%-os GVA arányt ért el. Ez 26% ponttal haladja meg a magyarországi gyógyszeripari szektor átlagát. Ez az érték rámutat a társaság belső hatékonyságának magas fokára és a cégen belüli magas szintű értékteremtésre. 

 

A Roche Magyarország által előállított közvetlen bruttó hozzáadott érték hatása kifejezetten pozitív a nemzetgazdaságra. Minden egyes forint GVA érték, melyet a Roche magyarországi tevékenységével előállít, további másfélszeres értékteremtést generál a magyar gazdaságban (a közvetett hatás 30%, az indukált hatás 20%). 

 

A Roche Magyarországon 2018-ban 944 embernek adott munkát, és tevékenységével közvetve további mintegy 500 munkahelyet, valamint indukáltan további újabb 500 munkahelyet teremtett a multiplikátor hatás eredményeként. 

 

2018-ban a Roche magyarországi tevékenysége az egészségügyi divíziókban kimagasló, 28,6%-os belső K+F intenzitási arányt** ért el. Ez messze meghaladja az EU által 2020-ra a nemzetgazdaságok számára kitűzött 3%-os célértéket, és jóval magasabb a magyarországi gyógyszeripar 15,3%-os arányánál is. 

 

A Roche magyarországi K+F tevékenysége szintén a multiplikátor hatás révén 2018-ban további 1,7 milliárd HUF GVA formájában járult hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez. Ez más magyar válallatok értékteremtésében jelenik meg. 

 

*GVA: az egyedi vállalatok egyedi hozzájárulásai a nemzeti szintű GDP-hez (GVA: Gross Value Added). Az összes vállalat összes GVA-ja kiadja az ország GDP-jét. 

**Belső K+F intenzitási arány: belső K+F ráfordítások összege osztva a cég teljes GVA-jával

 

A teljes gazdasági hatás közvetlen, közvetett és indukált hatásból áll

A teljes gazdasági hatás közvetlen, közvetett és indukált hatásból áll

 

A Roche mintegy 23 milliárd forinttal járult hozzá Magyarország GDP-jéhez 2018-ban

A Roche mintegy 23 milliárd forinttal járult hozzá Magyarország GDP-jéhez 2018-ban