Klinikai vizsgálatok

A Roche tradicionálisan onkológiai - az elmúlt években elsősorban immuno-onkológiai - klinikai vizsgálatokat folytat Magyarországon. Emellett a portfólióban növekvő arányban jelennek meg gasztroenterológiai, szemészeti, neurológiai és hematológiai fejlesztések is.

 

A vizsgálatoknak köszönhetően a magyar orvosok részeseivé válnak a szakterületükön folyó innovációnak, első kézből szereznek tapasztalatot a legmodernebb készítményekről és módszertani újításokról, összességében pedig növekszik a hazai orvostársadalom szakmai és tudományos felkészültsége, nemzetközi elismertsége.

A Magyarországon zajló klinikai vizsgálatok rendkívül előnyösek az államháztartás számára is: mint beruházások javítják az egészségügy működési feltételeit, eszközparkját és szolgáltatási színvonalát, munkahelyeket teremtve segítenek orvosaink itthon tartásában, hazai beszállítói partnerkapcsolatok révén nemzetgazdaság-élénkítő hatásuk van, továbbá mivel a vizsgálatainkban a gyógyszert a Roche biztosítja, megvalósul a finanszírozó tehermentesítése, így annak erőforrásai optimalizálhatók. A klinikai vizsgálatok mára elengedhetetlen részévé váltak a magyarországi betegellátásnak: segítségükkel a máskülönben rendkívül költséges terápiák térítésmentesen elérhetővé válnak a betegek számára, fokozottan ellenőrzött körülmények között, szorosan nyomon követve a vizsgálati készítmények hatásosságát és biztonságosságát. Sok esetben olyan betegségek kezelésére nyílik ezáltal lehetőség, melyekre még nem elérhető közfinanszírozott, vagy akár csak hatóságilag engedélyezett terápia. A klinikai vizsgálatok hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegek a megfelelő időben hozzájuthassanak a számukra legmegfelelőbb kezeléshez. Ehhez folyamatos tájékoztatás és betegedukáció szükséges, melyekre a Roche kiemelt figyelmet fordít.

Statisztika
Klinikai vizsgálatok megoszlása

A XXI. században a genetikai kutatások, a gyógyszer- és IT-innováció határai összemosódni látszanak: ezen a formálódó új tudományterületen a Roche kiemelt vezető szerepet tölt be. A genetikai profil megalkotása és rutinszerű alkalmazása a diagnosztikában, az ehhez hozzárendelhető személyre szabott terápiák, az egészségügyi adatok mint „Big Data” rendszerbe foglalása és elemzése csak egy-egy kiragadott példái azoknak a futurisztikusnak tűnő újításoknak, melyek a klinikai vizsgálatoknak köszönhetően részben vagy egészében már nem a jövő, hanem a jelen megoldásait jelentik Magyarországon is.