200 kérdés - 200 válasz az emlőrákról: iránytű minden betegnek

Ingyenesen hozzáférhető lesz az onkológiai centrumokban és a betegszervezeteknél az a könyv, amely 15 fejezetben, 252 oldalon, közérthető megfogalmazásban fogalja össze mindazokat az ismereteket, amelyeket az emlőrákkal szembesült betegeknek és hozzátartozóiknak tudniuk érdemes.

 

– Nem az orvosok helyett adunk válaszokat. A kötet abban segít, hogy a betegek jobban átlássák, megértsék, hogy a diagnózis vagy a kezelés különböző állomásain mi és miért történik, felkészültek legyenek és többet tehessenek önmagukért – indokolta a „200 kérdés – 200 válasz” könyvsorozat létét B. Papp László szerkesztő. Az emlőrákról szóló könyvet a korábbi években megelőzte a vastagbélrákról és az uroonkológiai daganatokról, azaz a veserákról, a hólyagrákról, a prosztatarákról és a hererákról szóló kiadvány.

 

B. Papp László elmondta: a Roche (Magyarország) Kft. támogatásával kiadott 252 oldalas emlőrák kötet 6 ezer példányban jelent meg, azt országszerte ingyenesen kaphatják meg az érintettek. A Gyógyulj Velünk Egyesület kiadásában, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány szakmai támogatásával megjelent könyv a következő hetekben eljut a fővárosi és a vidéki onkológiai centrumokba, valamint a betegszervezetekhez. A kötet tartalmát az alapítvány már korábban elérhetővé tette a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság partnerségével működő Rákgyógyítás.hu betegtájékoztató portálon is közvetlenül elérhető. A betegek visszajelzése szerint ugyanakkor az interneten olvasható cikkeken túl továbbra is fontos a kézbe vehető, lapozható formátum, ez indokolja a nyomtatott könyv megjelentetését.

 

 

 

A könyv szakmai lektora prof. dr. Bodoky György osztályvezető főorvos és dr. Végh Éva, mindketten a Dél-Pesti Centrumkórház onkológiai centrumának orvosai. A könyvbemutatón Végh Éva arról beszélt: az emlődaganatos betegek egyre nagyobb arányát sikerül meggyógyítani, ám ennek előfeltétele, hogy a betegséget időben felismerjék, a kezelések pedig minél hamarabb elkezdődjenek. – A műtétnek, a sugárkezeléseknek, az onkológiai gyógyszeres terápiáknak egyaránt ismert az optimális időpontja, tehát nemcsak az a kulcskérdés, hogy mivel kezeljük a betegeket, hanem az ütemezés is döntő, ezért az orvosi szakmák összehangolására van szükség – fogalmazott Végh Éva. Hozzátette: az onkológiai terápiák megterhelők, de hosszú távú befektetést jelentenek a jövőbe. Mivel a betegek egyre nagyobb aránya tervezheti életét az emlőrákot követően is, egyre inkább felértékelődik a hosszabb távú életminőség kérdése.

 

A 200 kérdés – 200 válasz sorozat részei online:

 

A 200 kérdés – 200 válasz ismeretterjesztő és betegoktatási könyv, valamint a könyv tartalmát feldolgozó cikksorozat a Roche (Magyarország) Kft. támogatásával készült.

Jelen cikk a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Rákgyógyítás.hu által közösen kiadott sajtóanyag, illetve a Gyógyulj Velünk Egyesület által közzétett videó felhasználásával készült.

 

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!