Az emlőrákról

emlőrák

Az emlőrák a leggyakoribb női daganattípus. Évente 1.67 millió új esetet diagnosztizálnak világszerte, és több mint 500 ezer nő hal meg a betegség következtében minden évben. Ez azt jelenti, hogy 20 másodpercenként valakinél emlőrákot diagnosztizálnak, és több mint 3 nő hal meg a betegségben világszinten.

 

Ellentétben a közhiedelemmel az emlőrák nem egy, hanem többféle betegséget takar.
Számos különböző típusa van az emlőráknak, amelyeket a daganatsejtek felszínén elhelyezkedő receptor fehérjék alapján lehet csoportosítani. Ezek a fehérjék fontos szerepet játszanak a daganat kifejlődésében, mert a daganatsejtek növekedésére és szaporodására ható serkentő jeleket küldenek a sejtek belseje felé.

Segít a leghatásosabb terápia kiválasztásában, ha ismerjük az emlőrák típusát. Továbbá segít előrejelezni a betegség várható lefolyását.
Az egyes emlőrák típusok a következő 3 fajta receptor megléte vagy hiánya alapján azonosíthatóak: ösztrogén receptor (ER), progeszteron receptor (PR) és a humán epidermális növekedési faktor receptor (HER2). A diagnózis felállításakor a betegeket receptor pozitív vagy receptor negatív csoportba lehet sorolni az egyes receptorra nézve. 

 

Hormon receptor (HR) pozitív emlőrák

A HR-pozitív emlőrák a leggyakoribb emlőrák típus, az esetek kb. 80%-ért felelős. HR pozitívnak minősül az emlőrák, ha a daganatsejtek ösztrogént és/vagy progeszteront kötő receptorfehérjét termelnek abnormálisan nagy mennyiségben. Mivel ezen receptorok működése arra ösztönzi a sejteket, hogy növekedjenek és osztódjanak, ha túl sok termelődik belőlük az kontrollálatlan sejtszaporodáshoz, daganat kialakuláshoz vezethet. HR-pozitív daganatokat hormon terápiával kezelik, ami gátolja az ER és/vagy PR receptorok működését, vagy csökkenti a hormonszinteket.

HER2-pozitív emlőrák

HER2-pozitív emlőrák - amit a HER2 receptor fehérje túltermelődése jellemez - kb. az emlődaganatok 20%-át adja. Ez a típusú emlőrák különösen agresszív módon tud viselkedni. Kezelés nélkül gyorsabban progrediál (halad előre a kóros folyamat) és a túlélési esélyek is jelentősen csekélyebbek, mint HER2-negatív betegség esetén (amikor normál mennyiségű HER2 fehérje található a sejtek felszínén). Ma már rendelkezésre állnak olyan kezelési lehetőségek, amelyek specifikusan a HER2 receptort célozzák, gátolva azok sejtnövekedésre és osztódásra kifejtett hatását.

Tripla-negatív emlőrák

A tripla-negatív emlőrák (TNBC) egy ritka emlőrák fajta, amely az összes emlőrákos eset körülbelül 10-20%-áért felelős. Ez egy olyan daganatfajta, amelynek sejtjeiről hiányoznak az ösztrogén és progeszteron receptorok és nincs HER2-receptor fehérje túltermelés sem. Ennek a daganatnak a kialakulásáról ezért keveset tudunk, ami különösen nagy kihívást jelent a kezelést illetően. Habár a betegek reagálnak kemoterápiára, a kezelési lehetőségek korlátozottak és a betegség prognózisa is meglehetősen rossz.

 

Az emlőrák típusának ismerete fontos, mert míg bizonyos kezeléstípusok, mint a sebészi beavatkozások és a sugárterápia hasonlóak a különböző emlőrák típusok esetén, a gyógyszeres kezelések, mint a kemo-, hormon- és célzott terápiák különböznek az egyes daganattípusokat illetően.

Az emlőrák diagnózisának felállításában és kezelésében a betegség stádiumának megállapítása fontos szerepet játszik. A betegség diagnosztizálásakor az emlőrák stádiumát is megállapítják. Ez arról ad felvilágosítást, hogy milyen nagyra nőtt és milyen mértékben terjedt a daganat a szervezetben (ha már áttétet adott). A stádium megállapítása azért fontos, mert ez alapján tudják az onkológusok a legjobb kezelési sémát alkalmazni a betegeknél. Általános megállapítás, hogy minél előrehaladottabb az emlőrák folyamata, annál nehezebb kezelni a beteget és a prognózis is annál rosszabb. 

 

Korai emlőrák (eBC) és előrehaladott emlőrák (aBC)

Az emlőrákos esetek többségét korai stádiumban diagnosztizálják, mielőtt a daganat az emlő szövetein túlterjedt volna. Ha ebben a korai stádiumban kezdődik a kezelés, a betegség akár meg is gyógyítható. A korai emlőrák kezelése összetett, és magában foglal műtét előtti és utáni kezeléseket, amelyek segítenek a daganat eltávolításában és kiújulásának megelőzésében.

Sajnos, a betegek egy részét előrehaladott emlőrákkal diagnosztizálják vagy a korábban kezelt korai emlőrák kiújulása történik. Azoknak a betegeknek, akiknél a daganat átterjedt a szervezet egyéb részeire például az agyba vagy májba, a gyógyító célú kezelés már nem lehetséges. A kezelés célja előrehaladott emlőrákos betegeknél az élet meghosszabbítása amennyire csak lehetséges, és az életminőség lehetőségekhez képesti megtartása a betegség tüneteinek enyhítésével és a gyógyszerek mellékhatásainak kezelésével.

 

 

Emlőrák stádiumai infografika

 

Akkor van legjobb esély a gyógyulásra, ha az emlőrákot korán felismerjük és elkezdjük kezelni, amikor még nem terjedt el a szervezetben.


Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!