Emlőrák szótár: segítség az emlőrák komplikált nyelvezetének megértéséhez

Az emlőrák szakzsargonját nem könnyű megérteni. Ez a szójegyzék egyszerűen magyarázza el számos gyakran használt emlőrákkal kapcsolatos szakkifejezés és fogalom jelentését. Ez segíthet abban, hogy tájékozottabb és tudatosabb legyen, amikor az emlőrákról olvas vagy beszél a jövőben.

 

 

A

Antitest-gyógyszer konjugátumok
Olyan daganatellenes gyógyszerek, amelyek kemoterápiás- és célzott terápiás hatóanyagot is tartalmaznak kombinációban. Az előnye, hogy célzottan a daganatsejteket pusztítják el, és sokkal kevésbé érintik a normál sejteket. Ez azt jelenti, hogy kevesebb a kellemetlen mellékhatásuk, mint a hagyományos kemoterápiáknak. Tudjon meg többet az antitest-gyógyszer konjugátumokról itt.

 

Adjuváns kezelés
Olyan kezelés, amit korai emlőrákkal diagnosztizált betegek kapnak a sebészeti beavatkozás után. Célja, hogy azokat a daganatsejteket pusztítsa el, amelyek még esetleg a műtét után a szervezetben maradtak. Ezzel a betegség kiújulásának esélyét csökkenti.

 

Áttétes vagy metasztatikus emlőrák
Ezt a kifejezést azokra az emlőrákokra használják, amelyek az emlőállományán túlra terjedtek a szervezetben például a csontokba, májba, tüdőbe vagy agyba. Az előrehaladott emlőrák kezelésének a célja, hogy a beteg a lehető legjobb életminőségben minél tovább éljen a betegségével. 

 

B

Betegségmentes túlélés
Klinikai vizsgálatokban használatos végpont, amivel a kezelés hatásosságát mérik. A betegségmentes túlélés az az időtartam, amíg a beteg tünetmentes a daganatellenes kezelés befejezését követően (t.i. amig a betegség még nem újult ki).

 

Biopszia vagy mintavétel
Eljárás, amelynek nyomán valamely szövetből kis mintát vesznek abból a célból, hogy mikroszkóp alatt tüzetesebben megvizsgálhassák. A biopszia az egyetlen olyan diagnosztikus eljárás, amellyel minden kétséget kizáróan meg lehet állapítani, hogy egy szövet daganatos elváltozást mutat-e és, hogy az milyen típusú. 

 

E

Életminőség
Az életminőséggel, ami egy tág fogalom, szokták az aktuális jóllétet jellemezni. Az életminőségnek fizikai, funkcionális, szociális és érzelmi aspektusai vannak.

 

Elsővonalbeli terápia
Az a kezelés, amit a diagnózist követően először kap a beteg. Ha a daganat előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, akkor a betegek egy részének további kezelésekre lesz szüksége, amikor az elsővonalbeli kezelés már nem hatásos. Ezeket másodvonalbeli, harmadvonalbeli stb. kezeléseknek hívjuk.

 

Emlőkonzerváló műtét (lumpektómia)
Az emlőműtét az emlőrák komplex kezelésének része. Emlőkonzerváló műtét esetén az emlőnek csak a daganatot tartalmazó része kerül eltávolításra, amire korai emlőrák bizonyos eseteiben van lehetőség.

 

H

Helyileg előrehaladott emlőrák
Helyileg előrehaladott emlőrák azt jelenti, hogy a daganat helyileg (lokálisan) terjedt, az emlőről a bőrre, mellkasfalra vagy a nyirokcsomókra, de távoli szervekre mint például a máj, tüdő vagy agy még nem.

 

HER2-pozitív emlőrák
Az az emlőrák, amit a túl sok sejtfelszíni HER2 receptor jelenlétével lehet jellemezni. Ez a típusú emlőrák különösen agresszív viselkedésű lehet, és kedvezőtlen kimenetellel társulhat. Tudjon meg többet a HER2-pozitív emlőrákról itt.

 

Hormon receptor (HR) pozitív emlőrák
HR-pozitív emlőrákról akkor beszélünk, ha a daganatos sejtek felszínén abnormális mennyiségű ösztrogén és/vagy progeszteron hormont kötő receptor található.

 

I

Intravénás (IV) gyógyszerbeadás
Olyan gyógyszerbeadási forma, amikor tű vagy egy kis cső segítségével juttatják közvetlenül vénába a gyógyszert.

 

Invazív betegségmentes túlélés
Klinikai vizsgálatokban használt végpont a kezelés hatásosságának megállapítására. Azt az időtartamot jelenti, ami az adjuváns kezelés befejezésétől az invazív betegség kiújulásáig tart. Ez gyakran pontosabban adja meg a kezelés hatásosságát, mint a betegségmentes túlélés.

 

K

Kemoterápia (kemoterápiás gyógyszer)
Kemoterápia a daganatellenes kezelések egy típusa, amelynek célja a daganatos sejtek elpusztítása. Adható magában és kombinációban más típusú daganatellenes gyógyszerrel együtt. 

 

Kétoldali (bilaterális)
Olyan dolog, ami a test mindkét felét érinti. Például a bilaterális masztektómia a mindkét oldali emlő eltávolítását jelenti.

 

Korai emlőrák
Az emlőrák korai stádiuma, amikor a daganat még nem terjedt túl az emlő zsíros-mirigyes szövetein. A korán elkezdett kezelés jelenti a legnagyobb esélyt a gyógyulásra. 

 

M

Masztektómia (emlőeltávolítás)
Műtéti eljárás, amelynek során az emlő teljes állománya eltávolításra kerül.

 

Másodvonalbeli terápia
Az a kezelés, amit akkor kap a beteg, ha a kezdeti (elsővonalbeli) kezelés már nem hatásos a daganat ellen. A másodvonalbeli kezelés célja, hogy a betegek lehető legjobb életminőségének megtartása mellett minél jobban megnyújtsa az élettartamot.

 

Monoklonális antitestek (MAb-ok)
Olyan gyógyszerek, amelyeket élő sejtek termelnek laboratóriumi körülmények között. A daganatterápiában alkalmazott MAb-ok meghatározott daganatsejteket támadnak célzottan azáltal, hogy bizonyos sejtfelszíni fehérjéket ismernek fel (ezáltal az egészséges sejtekre nem jelentenek veszélyt). A MAb-ok nagyon komplex gyógyszerek, amelyek kifejlesztése és gyártása is egy meglehetősen összetett folyamat.

 

N

Nemkívánatos események vagy mellékhatások
A kezelések következtében fellépő nemkívánatos panaszok vagy tünetek, amelyeket feltételezhetően a kezelés okoz. 

 

Neoadjuváns kezelés
Olyan kezelés, amit bizonyos korai emlőrákos betegek kapnak a sebészeti beavatkozás előtt. Célja a daganat méretének csökkentése, amivel könnyebbé válik a műtéti beavatkozás elvégzése és a műtéti eredmény is jobb lehet. A neoadjuváns kezelést és műtétet követően adjuváns terápiát kap a beteg, hogy a maradék daganatsejtek is elpusztuljanak megelőzve a betegség kiújulását.

 

Nyirokcsomók
A nyirokcsomók ovális alakú képletek, amik a testben mindenütt előfordulnak és az immunrendszer részét képezik. Fertőzéseket detektálnak a szervezetben és kiszűrik a mikrobákat. Az emlőrák egyik tünete, hogy a hónaljban levő nyirokcsomók megduzzadnak.

 

P

Palliatív ellátás
A palliatív ellátás célja, hogy javítsa azon betegek életminőségét, akik súlyos vagy életet veszélyeztető betegségben szenvednek, mint például a rosszindulatú daganatok. A palliatív ellátás segítségével a tünetek enyhítése, és a betegség illetve a kezelés mellékhatásainak csillapítása a cél.

 

Patológiai komplett válasz (pCR)
Korai emlőrák kezelésére irányuló klinikai vizsgálatok végpontja, ami a kezelés hatásosságát méri. Patológia komplett válaszról beszélünk, ha nincs kimutatható tumorszövet az érintett emlőben és helyi nyirokcsomókban. A pCR előnye, hogy hamarabb értékelhető az olyan hagyományos végpontoknál, mint a betegségmentes túlélés.

 

Progressziómentes túlélés
Klinikai vizsgálati végpont, annak kiderítésére, hogy a kezelés működik-e. A progressziómentes túlélés azt az időtartamot jelöli amíg a betegség nem rosszabbodik vagy nem újul ki kezelést követően.

 

R

Receptorok
Sejtek felszínén lévő különböző fehérjék, amelyek bizonyos folyamatokat irányítanak és fontos szerepük van a daganatok kialakulásában. Vannak olyan kezelések, amelyek ezek ellen a receptorok ellen hatnak, gátolva azok működését és megállítva a daganat növekedését.

 

Sz

Szubkután (SC) kezelés
A szubkután kezelés során a gyógyszert a bőr alá, a bőr és az izom közti szöveti rétegbe fecskendezik.

 

T

Teljes válaszarány
Klinikai vizsgálati végpont annak kiderítésére, hogy a kezelés működik-e. A teljes válaszarány azon betegek aránya, akiknél a daganat mérete egy bizonyos idő alatt, előre meghatározott mértékben csökkent a kezelés hatására.

 

Teljes túlélés
Klinikai vizsgálati végpont annak kiderítésére, hogy a kezelés működik-e. A teljes túlélés azt az időtartamot jelöli, amíg a beteg életben van a kezelés kezdetétől (ameddig túlél).

 

Tripla-negatív emlőrák
A tripla-negatív emlőrák esetén nincs a sejtek felszínén ösztrogén sem progeszteron receptor és a HER2 receptorok száma is normális. Ennek a daganatnak a kialakulásáról ezért keveset tudunk, ami különösen nagy kihívást jelent a kezelést illetően.

 

V

Végpont
Klinikai vizsgálatokban használatos fogalom; olyan esemény vagy kimenetel, amellyel azt lehet lemérni, hogy egy kezelés hatásos-e a daganattal szemben.

 

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!