Understanding heart failure

Mítoszok és tévhitek a tüdőrák körül

A tüdőrák kezelése az elmúlt évtizedek során gyorsan fejlődött. Mind a diagnosztika, mind a terápia egyre precízebbé és egyre inkább egyénre szabottá vált. Mindamellett, a mai napig számos tévhit él a köztudatban a tüdőrákkal kapcsolatban és közülük sok hozzájárul a betegség méltatlan megbélyegzéséhez. Lássuk a fikció mögötti tényeket ...

Tévhit

Csak a dohányzó emberek lesznek tüdőrákosok.

Tény

A tüdőrákos esetek kb. 15%-a olyan embereknél jelentkezik, akik megelőzően sohasem dohányoztak. Ilyenkor egyéb hasonló faktorok játszhatnak közre, pl. genetika, környezeti ártalmak vagy passzív dohányzás.

Tévhit

Minden tüdőrákos beteg köhög.

Tény

A tüdőrákos betegek többsége (>65%) panaszkodik köhögésre a diagnózis felállításakor, de sokuknál nincs jelen ez a tünet.

Tévhit

A tüdőrák egy modern betegség, ami nem létezett a dohányzás tömeges elterjedése előtt.

Tény

A tüdőrákot 1761-ben említik először, sokkal korábban, mint ahogy a cigaretta megjelent.

Tévhit

A tüdőrák csak a tüdőket károsítja.

Tény

A tüdőrák testszerte szétterjedhet az áttét-képződés révén. A tüdőrák gyakran ad áttétet az agyba és olyan létfontosságú funkciók elvesztését okozhatja, mint például a látás. További gyakori érintett szervek lehetnek a máj, a csontok és a mellékvesék.

Tévhit

Csak a férfiak lehetnek tüdőrákosok.

Tény

Bár a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki tüdőrák az életük során (14 férfiből 1-nél), a nők is magas arányban érintettek lehetnek (17-ből 1 nő).

Tévhit

Minden tüdőrák egyforma.

Tény

A tüdőráknak nem csak egy fajtája létezik. Jelenleg két fő típusát különböztetik meg, úgymint kissejtes és nem-kissejtes tüdőrák, mindezek számos altípusával.

Tévhit

Az ember csak két tüdővel élhet, ezért a tüdőrák sebészi eltávolítása nem lehetséges.

Tény

Szerencsére napjainkban már, a lokalizált tüdőrák esetén részlegesen eltávolított, vagy fél tüdővel is közel teljes életet lehet élni.

Tévhit

A tüdőrák csak az időseket sújtja.

Tény

Bár a tüdőrák gyakorisága a kor előrehaladtálval nő, az újonnan felfedezett esetek és a tüdőrákban elhunytak kb. harmada 65 évesnél fiatalabb a nemzetközi adatok szerint. Az életkor szerinti gyakoriság pedig a tüdőrák különböző típusainál eltérő lehet.

Tévhit

Az áttétes tüdőrák esetében már nincs mit tenni.

Tény

Az áttétes tüdőrák nem gyógyítható meg, de az újabb terápiás lehetőségek (célzott- és immunterápiák) révén a diagnózistól számított túlélése meghosszabbítható.

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!