Azon dolgozunk, hogy minden beteg a legjobb terápiához juthasson hozzá -
interjú Hajagos Krisztával, a Roche Marketing Enablerével

Milyen területtel foglalkozol?

HK: Egy kis csapatot vezetek a Roche Magyarországnál, amit itt squadnak hívnak. A mi csapatunk az immunológia területén foglalkozik betegekkel és orvosokkal, a feladatunk, hogy ezek a betegek minél jobb betegellátást kapjanak.

 

Fontos tehát, hogy nem az a cél, hogy a mi gyógyszereinket adjuk el nekik, hanem azon dolgozunk, hogy minden beteg a legjobb terápiához juthasson hozzá.

 

Az immunológián belül elsősorban a neurológiai, azaz ideggyógyászati betegségekkel foglalkozunk, mint például a Sclerosis Multiplex vagy az SMA, és van egy szerencsére ritka, de nagyon súlyos betegség, az NMO, amely bár mintegy 120 beteget érint csak Magyarországon, de számukra eddig nem volt gyógymód, de éppen a napokban anyakönyveztettünk a világon elsőként olyan terápiát, ami nem csak a tüneteket kezeli, hanem gyógyítja is a betegséget.

 

Mi motivál a munkádban?

HK: Kiskorom óta nagyon fontos nekem, hogy különböző országok kultúráját megismerhessem. Ez először csak könyvekből volt lehetséges, de később ez a munkáim kiválasztásakor is fontos szempont maradt.

 

Tavaly aztán lehetőségem nyílt egy nemzetközi kis csapat irányítására itt a Rochenál, amelyben 3 kontinens 8 országából 10 ember dolgozik együtt. Egy konkrét feladattal foglalkoztunk: a COVID-19 járvány idején a kórházon kívüli infúzió beadási lehetőségeket kellett felkutatnunk gyakorlatilag a világ minden táján. Egymás kultúrájának megismerésén túl nagyon izgalmas volt a közös – 3 kontinensen átívelő - munkafolyamatok megszervezése is.

 

Egy másik nagyon kedves projektem is két éves már: létrejött egy önszerveződő nemzetközi munkacsoport, amelyben a véletlen folytán 6 országból – török, görög, iráni, pakisztán, grúz és magyar - nagyon hasonló értékrendű és gondolkodású emberek találtak egymásra, és azon dolgozunk közösen, hogy hogyan lehetne a különböző országok orvosait összekötni. Meghallgatjuk az orvosokat - az igényeiket, szándékaikat -, és közös platformokat alakítunk ki számukra. Az évek során a munkakapcsolaton túl már baráti társaságnak is tekintjük magunkat.

 

Mire vagy a legbüszkébb?

HK: engem egy munkahelyen sosem az előrelépés motivál, hanem, hogy tanulhassak. Itt 12 év után is találok még olyan területeket, ami kihívást jelent és izgalomba hoz – és úgy érzem, hogy ezeket a feladatokat sikeresen el is tudom végezni.

 

Hajagos Krisztina

 

Milyen nehézségekkel szembesülsz a munkád során?

HK: Hogy hogyan lehet a valóságos egészségügyi környezetben megvalósítani olyan innovatív megoldásokat, elképzeléseket, amelyek a betegek minél jobb ellátását segíthetik, és hogy hogyan tudjuk csökkenteni a nyugat – európai és a magyar betegek ellátása közötti különbségeket.

 

Ezenkívül nagyon szeretnénk digitalizálni az egészségügyet, olyan megoldásokat találni, amelyek megkönnyíthetik a betegek és orvosok életét. Célunk, hogy minél gyorsabb legyen diagnózis felállítása, és a diagnosztikai eszközök minél könnyebben és gyorsabban elérhetőek legyenek.

 

Mennyire fontos a partnerség?

HK: Az egész munkánk a partnerségről szól, szeretnénk minél inkább egyenrangú viszonyt kialakítani az orvosokkal, az egészségügy meghatározó szereplőivel, annak érdekében, hogy együtt formáljuk a magyar egészségügyi rendszert a betegek érdekében.

 

Szeretnénk továbbá jó nemzetközi példákat is meghonosítani Magyarországon, összehozni a magyar orvosokat és betegeket a külföldiekkel, egyfajta hidat képezve közöttük. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy amikor összehozzuk a különböző országok orvosait egy platformra, akkor a kezdeti megilletődés után amint a betegek és a betegségek kerülnek szóba, abban a pillanatban összecsillant a szemük és máris egy nyelvet beszéltek arról, hogy hogyan tudnának közösen tenni a betegekért.

 

Nekünk itt a Rochenál ez adta azt az érzést, hogy jót csinálunk.