HK: Egy kis csapatot vezetek a Roche Magyarországnál, amit itt squadnak hívnak. A mi csapatunk az immunológia területén foglalkozik betegekkel és orvosokkal. A feladatunk, hogy ezek a betegek minél jobb betegellátást kapjanak.

Fontos tehát, hogy nem az a cél, hogy a mi gyógyszereinket adjuk el nekik, hanem azon dolgozunk, hogy minden beteg a számára legjobb terápiához juthasson hozzá.

Az immunológián belül elsősorban a neurológiai, azaz ideggyógyászati betegségekkel foglalkozunk, mint például a Sclerosis Multiplex vagy az SMA, és van egy szerencsére ritka, de nagyon súlyos betegség, az NMO, amely bár mintegy 120 beteget érint csak Magyarországon, de számukra eddig nem volt gyógymód. Mi nemrég törzskönyveztettünk a világon elsőként olyan terápiát, ami nem csak a tüneteket kezeli, hanem a betegség oki terápiájában is szerepet játszik.

HK: Gyermekkorom óta nagyon fontos nekem, hogy különböző országok kultúráját megismerhessem. Ez először csak könyvekből volt lehetséges, de később ez a munkáim kiválasztásakor is fontos szempont maradt.

Tavaly aztán lehetőségem nyílt egy nemzetközi kis csapat irányítására itt a Roche-nál, amelyben 3 kontinens 8 országából 10 ember dolgozik együtt. Egy konkrét feladattal foglalkoztunk: a COVID-19 járvány idején a kórházon kívüli infúzió beadási lehetőségeit kellett felkutatnunk gyakorlatilag a világ minden táján. Egymás kultúrájának megismerésén túl nagyon izgalmas volt a közös – 3 kontinensen átívelő - munkafolyamatok megszervezése is.

Egy másik nagyon kedves projektem is kétéves már: létrejött egy önszerveződő nemzetközi munkacsoport, amelyben a véletlen folytán 6 országból - török, görög, iráni, pakisztáni, grúz és magyar - nagyon hasonló értékrendű és gondolkodású emberek találtak egymásra. Azon dolgozunk közösen, hogy hogyan lehetne a különböző országok orvosait összekötni úgy, hogy ők egymás között a betegeseteikről cserélhessenek eszmét. Meghallgatjuk az orvosokat - az igényeiket, szándékaikat -, és közös platformokat alakítunk ki számukra. Az évek során a munkakapcsolaton túl már baráti társaságnak is tekintjük magunkat.

HK: Engem egy munkahelyen elsősorban nem az előrelépés motivál, hanem hogy folyamatosan tanulhassak, új készségeket, tudást sajátítsak el. Itt, a Roche-nál még 12 év után is találok olyan területeket, melyek kihívást jelentenek és izgalomba hoznak – és úgy érzem, hogy ezeket a feladatokat sikeresen el is tudom végezni.

HK: Hogy hogyan lehet a valóságos egészségügyi környezetben megvalósítani olyan innovatív megoldásokat, elképzeléseket, amelyek a betegek minél jobb ellátását segíthetik. És hogy hogyan tudjuk csökkenteni a nyugat-európai és a magyar betegek ellátása közötti különbségeket.

Ezenkívül nagyon szeretnénk digitalizálni az egészségügyet, és olyan megoldásokat találni, amelyek megkönnyíthetik a betegek és az orvosok életét. Célunk, hogy minél gyorsabb legyen a diagnózis felállítása, és a diagnosztikai eszközök minél könnyebben és gyorsabban elérhetőek legyenek.

HK: Az egész munkánk a partnerségről szól. Szeretnénk minél inkább egyenrangú viszonyt kialakítani az orvosokkal, az egészségügy meghatározó szereplőivel annak érdekében, hogy együtt formáljuk a magyar egészségügyi rendszert.

Szeretnénk továbbá jó nemzetközi példákat is meghonosítani Magyarországon, összehozni a magyar orvosokat és betegeket a külföldiekkel, egyfajta hidat képezve közöttük. Azt tapasztaljuk ugyanis, hogy amikor összehozzuk a különböző országok orvosait egy platformra, akkor a kezdeti megilletődés után amint a betegek és a betegségek kerülnek szóba, abban a pillanatban összecsillan a szemük és máris egy nyelvet beszélnek arról, hogy hogyan tudnának közösen tenni a betegeikért.

Nekünk, kollégáknak itt a Roche-nál ez adja azt az érzést, hogy valami jót csinálunk, jót teszünk a magyar betegek érdekében. Ezért érdemes küzdenünk.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!