Személyre szabott gyógyászat

Mindannyian egyediek vagyunk. Számtalan dologban különbözünk embertársainktól, így betegségeinkben is. Ma mégis betegségeket, tüneteket, jobb esetben okokat kezelünk és nem egyedi betegeket. Ismereteink az ember és a bennünk zajló betegségek biológiájáról gazdagabb mint valaha, mégis a megszokott rutin és sémák uralják az egészségügyi ellátást 2020-ban. A személyre szabott egészségügyi ellátás (medicina) szakítani kíván ezzel a szemlélettől. 

 

Miként újíthatjuk meg az egészségügyi ellátó rendszert a következő generációk javára? 

A személyre szabott medicina olyan hatékonyságbeli növekedést eredményezhet, amely fenntarthatóvá alakítja az egészségügyi rendszereket az emelkedő költségekkel szemben. Ehhez elengedhetetlen a rendszerfejlesztés, szükség van az egészségügy digitalizálására, a különböző platformokon gyűjtött adatok megosztására és feldolgozására, valamint a klinikai vizsgálatok tervezése során is egyre fontosabb a klinikai valós életből származó (real world evidence) adatok beépítése. A személyre szabott orvoslásnak a betegút teljes egészében meg kell valósulnia a korai precíziós diagnosztikai eljárások alkalmazásától a személyre szabott terápia tervezésen át a komplex betegmenedzsmentig.

 

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!