Személyre szabott egészségügy

Minden betegnek a neki megfelelő terápiát a megfelelő időben
Mindannyian egyediek vagyunk. Számtalan dologban különbözünk embertársainktól, így betegségeinkben is. Ma mégis betegségeket, tüneteket, jobb esetben okokat kezelünk és nem egyedi betegeket. Ismereteink az ember és a bennünk zajló betegségek biológiájáról gazdagabb mint valaha, mégis a megszokott rutin és sémák uralják az egészségügyi ellátást 2020-ban. A személyre szabott egészségügyi ellátás (medicina) szakítani kíván ezzel a szemlélettől.

Miként újíthatjuk meg az egészségügyi ellátó rendszert a következő generációk javára?

A személyre szabott medicina olyan hatékonyságbeli növekedést eredményezhet, amely fenntarthatóvá alakítja az egészségügyi rendszereket az emelkedő költségekkel szemben. Ehhez elengedhetetlen a rendszerfejlesztés, szükség van az egészségügy digitalizálására, a különböző platformokon gyűjtött adatok megosztására és feldolgozására, valamint a klinikai vizsgálatok tervezése során is egyre fontosabb a klinikai valós életből származó (real world evidence) adatok beépítése. A személyre szabott orvoslásnak a betegút teljes egészében meg kell valósulnia a korai precíziós diagnosztikai eljárások alkalmazásától a személyre szabott terápia tervezésen át a komplex betegmenedzsmentig.

Ha két betegnél ugyanazt a betegséget diagnosztizálják, akkor is előfordulhat, hogy különbözőképpen reagálnak ugyanarra  terápiára. Amíg egyik betegnél hatékony a kezelés, a másik páciens kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhat a terápiás célok elérése nélkül is. Ezek a különbségek a betegek genetikai és egyéb biológiai eltéréseiből fakadnak. A személyre szabott kezelés lényege, hogy különböző tesztek segítségével betekintést nyerjünk ezekbe az eltérésekbe molekuláris szinten, és olyan gyógyszerekkel végezzék a kezelést, amelyek a betegek egyéni szükségleteit elégítik ki.

Ez a megközelítés az egészségügyet jobbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá teheti. Bár a személyre szabott gyógykezelés széleskörű alkalmazása egy hosszabb folyamat eredménye lesz, már most is érzékelhető a trend több terápiás területen is.

A Roche legfőbb célja, hogy biztosítsa azokat az egészségügyi technológiákat,  amelyekkel a diagnózis gyorsan és pontosan felállítható, hogy segítse a klinikust a betegek számára legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

A személyre szabott gyógyászat egyik legfontosabb alapköve a diagnosztika és a klinikum rendkívül szoros együttműködése. A Roche mindkét területen vezető szerepet tölt be. Csúcstechnológiás diagnosztikai eszközei, valamint célzott biológiai terápiái betegek millióinak nyújtottak és nyújtanak esélyt a gyógyulásra. Ezért kötelességünknek érezzük e kezdeményezés élére állni, hogy küldetésünkkel összhangban az egyes betegek számára legmegfelelőbb terápiákat biztosíthassuk.

Az elmúlt években a Roche stratégiájának meghatározó pillére a személyre szabott gyógyászat koncepciója, amelyet a cég a kutatás-fejlesztési fázis során is alkalmaz. Mi, a Roche-nál hosszú távon elkötelezettek vagyunk a személyre szabott gyógyászat irányában, és hiszünk abban, hogy ezzel az egészségügy fenntarthatóságát szolgáljuk, hiszen jobb, biztonságosabb és hatékonyabb terápiát biztosíthatunk a betegeknek.

A személyre szabott gyógyászat egyik alapfeltétele a diagnosztikai szakértelem: a biomarkerek vizsgálata, a diagnosztikai eszközök biztosítása mind támogatják a gyógyszerfejlesztés folyamatát is. A biomarkerek olyan biológiai "jelzőanyagok", amelyek mérhetőek, vizsgálhatóak és jelentős információval szolgálnak az emberi szervezet működésével kapcsolatban. Kutatásuk, felderítésük, azonosításuk, majd mérésük, segíti a betegségek lefolyásának és mechanizmusának megértését, továbbá a terápiás célmolekulák azonosítását, megkönnyítve ezzel a döntéshozatalt a gyógyszerkutatás - és fejlesztés során. A diagnosztikai tesztek lehetővé teszik azon páciensek kiszűrését, akik esetében a legnagyobb valószínűséggel hatékony a terápia.

A személyre szabott kezelés legnagyobb előnyét a beteg élvezi, azonban számos egyéb célcsoport érdekét is szolgálja.

  • A beteg: a legoptimálisabb kezelési mód kiválasztásával mentesül a felesleges gyógyszerek által okozott mellékhatásoktól, és nagyobb terápiás sikerre számíthat

  • A kezelőorvos: számára megkönnyíti a döntéshozatalt és kiszámíthatóbbá teszi a kezelés végeredményét

  • A finanszírozó szervek: érdekét is szolgálja, hiszen optimalizálja az elérhető források felhasználását, csökkenti a lehetséges mellékhatások párhuzamos kezelésének szükségességét és lehetővé teszi a felesleges gyógyszerfogyasztást

  • A szabályozó szervek: biztosabb alapot kapnak a terápiás protokollokkal kapcsolatos döntéshozatalhoz

A Roche életében ez a koncepció a tervszintű elgondolásból mára gyakorlattá lett. A génmutációk azonosításával már emlőrák, tüdőrák, melamoma, hepatitisz és számos további indikációban lehetővé vált a személyre szabott gyógyászat a célzott diagnosztikai vizsgálatok és biológiai terápiák révén. 

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Tudjon meg többet!

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése