Minden betegnek a neki megfelelő terápiát a megfelelő időben – a személyre szabott orvoslás lényege

 

Minden betegnek a neki megfelelő terápiát a megfelelő időben – a személyre szabott orvoslás lényege

 

Különböző betegek – eltérő kórlefolyás

Ha két betegnél ugyanazt a betegséget diagnosztizálják, akkor is előfordulhat, hogy különbözőképpen reagálnak ugyanarra  terápiára. Amíg egyik betegnél hatékony a kezelés, a másik páciens kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhat a terápiás célok elérése nélkül is. Ezek a különbségek a betegek genetikai és egyéb biológiai eltéréseiből fakadnak. A személyre szabott kezelés lényege, hogy különböző tesztek segítségével betekintést nyerjünk ezekbe az eltérésekbe molekuláris szinten, és olyan gyógyszerekkel végezzék a kezelést, amelyek a betegek egyéni szükségleteit elégítik ki.

Ez a megközelítés az egészségügyet jobbá, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá teheti. Bár a személyre szabott gyógykezelés széleskörű alkalmazása egy hosszabb folyamat eredménye lesz, már most is érzékelhető a trend több terápiás területen is.

Úttörőként a személyre szabott gyógyászatban

A Roche legfőbb célja, hogy biztosítsa azokat az egészségügyi technológiákat,  amelyekkel a diagnózis gyorsan és pontosan felállítható, hogy segítse a klinikust a betegek számára legmegfelelőbb terápia kiválasztásában.

A személyre szabott gyógyászat egyik legfontosabb alapköve a diagnosztika és a klinikum rendkívül szoros együttműködése. A Roche mindkét területen vezető szerepet tölt be. Csúcstechnológiás diagnosztikai eszközei, valamint célzott biológiai terápiái betegek millióinak nyújtottak és nyújtanak esélyt a gyógyulásra. Ezért kötelességünknek érezzük e kezdeményezés élére állni, hogy küldetésünkkel összhangban az egyes betegek számára legmegfelelőbb terápiákat biztosíthassuk.

Az elmúlt években a Roche stratégiájának meghatározó pillére a személyre szabott gyógyászat koncepciója, amelyet a cég a kutatás-fejlesztési fázis során is alkalmaz. Mi, a Roche-nál hosszú távon elkötelezettek vagyunk a személyre szabott gyógyászat irányában, és hiszünk abban, hogy ezzel az egészségügy fenntarthatóságát szolgáljuk, hiszen jobb, biztonságosabb és hatékonyabb terápiát biztosíthatunk a betegeknek.

Az elengedhetetlen diagnosztikai háttér

A személyre szabott gyógyászat egyik alapfeltétele a diagnosztikai szakértelem: a biomarkerek vizsgálata, a diagnosztikai eszközök biztosítása mind támogatják a gyógyszerfejlesztés folyamatát is. A biomarkerek olyan biológiai "jelzőanyagok", amelyek mérhetőek, vizsgálhatóak és jelentős információval szolgálnak az emberi szervezet működésével kapcsolatban. Kutatásuk, felderítésük, azonosításuk, majd mérésük, segíti a betegségek lefolyásának és mechanizmusának megértését, továbbá a terápiás célmolekulák azonosítását, megkönnyítve ezzel a döntéshozatalt a gyógyszerkutatás - és fejlesztés során. A diagnosztikai tesztek lehetővé teszik azon páciensek kiszűrését, akik esetében a legnagyobb valószínűséggel hatékony a terápia.

A személyre szabott gyógyászat értéket teremt

A személyre szabott kezelés legnagyobb előnyét a beteg élvezi, azonban számos egyéb célcsoport érdekét is szolgálja.

  • A beteg: a legoptimálisabb kezelési mód kiválasztásával mentesül a felesleges gyógyszerek által okozott mellékhatásoktól, és nagyobb terápiás sikerre számíthat
  • A kezelőorvos: számára megkönnyíti a döntéshozatalt és kiszámíthatóbbá teszi a kezelés végeredményét
  • A finanszírozó szervek: érdekét is szolgálja, hiszen optimalizálja az elérhető források felhasználását, csökkenti a lehetséges mellékhatások párhuzamos kezelésének szükségességét és lehetővé teszi a felesleges gyógyszerfogyasztást
  • A szabályozó szervek: biztosabb alapot kapnak a terápiás protokollokkal kapcsolatos döntéshozatalhoz

Néhány példa a Roche portfóliójából

A Roche életében ez a koncepció a tervszintű elgondolásból mára gyakorlattá lett. A génmutációk azonosításával már emlőrák, tüdőrák, melamoma, hepatitisz és számos további indikációban lehetővé vált a személyre szabott gyógyászat a célzott diagnosztikai vizsgálatok és biológiai terápiák révén. 

 

 

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!