Gyógyszerbiztonság (farmakovigilancia)

Kedves Látogató!

Felmerülhet a kérdés, hogy mi is pontosan a címben jelzett farmakovigilancia vagy gyógyszerbiztonságosság. Mindazon tevékenységek összességét értjük alatta, melyek a gyógyszerek biztonságos használatát segítik elő az alkalmazásuk során tapasztalt nemkívánatos események összegyűjtésével, a hatóságnak történő jelentésével és értékelésével.

Mindezen folyamatok célja, hogy Önök a gyógyszerek alkalmazásához segítséget nyújtó alkalmazási élőírásban és a betegtájékoztatóban olvashassák a világ bármely pontján tapasztalt nemkívánatos esemény értékelését követő felsorolását az előfordulási gyakoriság megnevezésével.

A farmakovigilancia elsődleges célja a közösségek egészségének megőrzése azáltal, hogy a szakemberek pontos tájékoztatást kapnak a gyógyszerek biztonságos alkalmazásáról. A farmakovigilancia hozzájárul a gyógyszereink biztonsági profiljáról szerzett tapasztalatok bővítéséhez.

Erre azért is szükség van, mert a klinikai vizsgálatok során, ellenőrzött körülmények között szerzett információk általában kisebb létszámú betegcsoporttól származnak, míg a gyógyszert alkalmazó orvosok mindennapi gyakorlatában világszerte több millió alkalmazás kapcsán derülhet csak fény a gyógyszerek valódi biztonságos hátterére.

Mindezért elengedhetetlen a felíró orvosok, alkalmazók tapasztalatának összegyűjtése és értékelése, mely a cégek által működtetett gyógyszerbiztonságossági jelentési rendszer segítségével valósulhat meg.

Cégünk tehát ennek érdekében gyűjti az összes, Roche által forgalmazott gyógyszer hatásával kapcsolatos nemkívánatos eseményeket, tekintet nélkül arra, hogy súlyos vagy nem várt (szerepel-e az alkalmazási előírásban vagy betegtájékoztatóban), illetve hogy feltételezhető-e az összefüggés a gyógyszer alkalmazása és a nemkívánatos esemény kialakulása között.

A Roche Gyógyszerbiztonsági Osztályának küldetése, hogy szakszerűen lássa el ezt a feladatot, ezzel is hozzájárulva betegeink biztonságosabb ellátásához.

Minden bejelentett, nemkívánatos eseményt az európai és magyar jogszabályoknak megfelelően kezelünk. A hozzánk érkezett jelentéseket - amennyiben a hatályos jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelelnek - továbbítjuk az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek.

Ha Ön vagy betege/hozzátartozója bármely nemkívánatos eseményt tapasztalna valamely Roche gyógyszer alkalmazása során, kérjük, kattintson a gombra és küldje el jelentését az alábbi mellékhatás bejelentő űrlap segítségével:

Ha Ön orvos vagy gyógyszerész, és a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal e-mailben: 
Előre köszönjük a hozzánk eljutatott jelentését, mellyel segítette munkánkat a nemkívánatos esemény azonosításában, az adatgyűjtésben és ezzel hozzájárult a Roche általános Farmakovigilancia szolgáltatásának kiszélesítéséhez.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Gyógyszerbiztonsági Vezető

Tudjon meg többet!

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése