A járvány óta kevesebb nőket érintő szűrővizsgálatot végeznek - Egy magyarországi cégnél szabadnap jár a szűrésért

Hazánkban évente mintegy kétezer nőt veszítünk el emlődaganatos megbetegedésben, csaknem ötszázat pedig méhnyakrákban – pedig jól tudjuk, hogy a korai diagnózis és a modern terápiák kimagaslóan javítják a gyógyulási esélyeket. A Roche Magyarország ezért széleskörű összefogást hirdetett az egészségügyi szektorban és más nagyvállalatok körében, hogy emelkedjen - a koronavírus miatt lecsökkent – szűrővizsgálatok száma a nőket érintő egészségügyi területeken.

Magyarország számos daganattípus esetében élen jár az uniós tagállamok között a megbetegedések tekintetében, s közben nem kedvezőek a halálozási adatok sem. Az Eurostat adatai alapján minden negyedik magyar valamilyen daganatos betegségben hal meg, ami ugyan évről évre csökken, mégis ez a legmagasabb arány az Európai Unió egészében. A nők körében az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés: minden 8. nő megtapasztalja, mit jelent az emlőrák.

A humán papillomavírus (HPV) fertőzés világszerte a leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegség, amely évente a daganatos megbetegedések több mint 6%-ának kialakulásáért felelős. Magyarországon évente 1200 új méhnyakrákos esetet fedeznek fel, amelyből 500 eset végződik halállal. Pedig ez az arány nagy mértékben csökkenthető lenne korai felismeréssel, oltással és a szűrővizsgálatokon történő részvétellel. Az emlődaganatos betegek helyzete sokat javítható a szűréssel: a mellrák szűrésen részt vevő 50-69 év közötti nők körében akár 40%-al csökkenhet a halálozás.

A COVID-járvány hatására világszerte csökkent a nőket érintő szűrővizsgálatok száma. Magyarországot is negatívan érintette a visszaesés, és már korábban is elmaradt az európai átlagtól.

A Roche Magyarország ezért indítja el kampányát, amelyben betegszervezetekkel, szakmai társaságokkal és nagyvállalatokkal fog össze annak érdekében, hogy minél több nőt bátorítson arra; menjenek el szűrésre. A vezető biotechnológiai vállalat a Magyar Nőorvos Társasággal, a Magyar Szenológiai Társasággal, a Mellrákinfó Egyesülettel és a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen hívja fel a figyelmet a szűrőprogramok fontosságára.

Biztosak vagyunk benne, hogy szinte minden nő legalább egyszer hallott a szűrővizsgálatok fontosságáról, de különböző okok miatt halogatják, például mert tartanak tőle vagy nincs rá idejük” – mondja Raffaella Bondi, a Roche Magyarország ügyvezető igazgatója. „Szeretnénk ösztönözni őket, hogy küzdjék le az előttük lévő akadályt, tegyék meg ezt a kevés energiabefektetéssel járó, de annál nélkülözhetetlenebb lépést saját egészségükért!” 

A szűrővizsgálatok nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is fontosak. A Roche Magyarország és a szintén Budapesten működő Roche Services & Solutions szolgáltató központ ezért minden dolgozójának ad egy extra szabadnapot, ha elmennek a szűrővizsgálatokra (mammográfia, HPV szűrés, a férfiaknál a teljes körű urológiai vizsgálatot követően) – ez összesen több, mint 2200 munkavállalót érint.

A Roche partnerei támogatásával felkérőlevelet ír több multinacionális vállalat számára, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és hozzájuk hasonlóan ösztönözzék ők is dolgozóikat a rendszeres szűrésre.

***

A Roche (Magyarország) Kft. gyógyszerészeti, diagnosztikai, diabétesz üzletággal van jelen Magyarországon, emellett a közelmúltban létrehozott egy európai farmakovigilancia, gyógyszer minőségbiztosítási központot. A cég erős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat, bevétele jelentős részét a magyar gazdaságba forgatja vissza.  A Roche Europe Szolgáltató Kft. közel 2000 dolgozója mintegy 60 országban támogatja a globális vállalat üzleti folyamatait.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése