Fókuszban az értékalapú egészségügy: stratégiai megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem és a Roche

A Semmelweis Egyetem és a Roche Magyarország között létrejött stratégiai együttműködés többek közöttt az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia, és a szemészet területén hoz jelentős előrelépést a közös kutatás-fejlesztési tevékenységekben. Az oktatás támogatása, a nemzetközi tapasztalatok megosztása és a hazai gyakorlatok fejlesztése egyaránt fontos szerepet kap a közös munkában, melynek fókuszában a személyre szabott gyógyászat, az értékalapú egészségügyi ellátás, valamint az adatvezérelt egészségügyi döntéshozatal áll.

A hazai egészségügyi rendszer fejlesztésében mérföldkőnek számító megállapodás jött létre a közép-európai régió vezető orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézménye, a Semmelweis Egyetem, valamint a biotechnológiában és diagnosztikában is élenjáró egészségügyi vállalat, a Roche között. A betegek életminőségének jelentős javítását célzó megállapodás fő területei között szerepel a magyarországi innovációs projektek és klinikai vizsgálatok kiterjesztése. Célja a személyre szabott és értékalapú megközelítés támogatása, valamint az egészségügy digitalizációja.

A Roche az elmúlt öt évben, mintegy 70 klinikai vizsgálatot folytatott különféle betegségcsoportokban az egyetemmel közösen. „A betegközpontú és fenntarthatóbb egészségügyi rendszer kialakításához a tudomány és az egészségügy élenjáró szakembereinek együtt kell működniük, ezért is építünk a Semmelweis Egyetemmel közösen olyan partnerséget, amely radikális változást hoz a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára” – hangsúlyozta Raffaella Claudia Bondi, a Roche Magyarország ügyvezetője. A szakember hozzátette: a feleket az egészségügyben jelentős áttörést célzó vízió és a tudomány iránti szenvedély is összeköti, továbbá azon meggyőződésük, hogy a lakosság egészségi állapotának, illetve a hazai egészségügyi mutatók javításának kulcsa a közös értékekre épülő, teljes betegútra fókuszáló tartós partnerség.

„Kiemelt jelentőségűnek tartom, hogy a dokumentum minden elemét a betegközpontú megközelítés jellemzi, a hatékony és magas színvonalú ellátást, valamint pácienseink életminőségének javítását célozza. Ezzel hozzájárul egyetemünk legfőbb küldetéséhez, ami az állampolgárok egészségi állapotának fejlesztése” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Kiemelte, a klinikai vizsgálatok volumenének növelése segít abban, hogy a betegek minél előbb hozzájussanak az innovatív terápiás lehetőségekhez, a kutatók és az orvosok pedig az elsők között szerezzenek tapasztalatot az új eljárásokkal. „A partnerség a Semmelweis Egyetem klinikái által kezdeményezett kutatások támogatásához is segítséget jelent, mindez tudományos eredményeinket is erősíti, és így hozzájárul célunk eléréséhez, hogy a világ top 100 egyeteme, Európa top 5 gyógyító egyeteme közé kerüljünk” – fogalmazott dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem és a cég közös kutatás-fejlesztési tevékenységében nemcsak az eddigi közös fókuszterületek, így az onkológia, a hematológia, az immunológia, a neurológia kapcsán vár komoly előrelépést az érintett betegek életminőségének javításában, hanem olyan új területeken is, mint például a szemészet. A kutatási projektek jelentős előrelépést hozhatnak a ritka és súlyos betegségek kezelésében, valamint a hazai egészségügyi rendszer értékalapú fejlesztésében és digitalizálásában. Az innovatív terápiák hatékonyságát a mindennapi klinikai gyakorlatból származó adatokból nyert tapasztalatokkal vizsgálják.

A klinikai vizsgálatok egyik fontos területe az emlőrák. Magyarországon évente 8000 feletti esetet diagnosztizálnak, és több mint 2000-en halnak meg a betegségben, amely így az összes daganatos halálozás 6,7 százalékáért felel. Az egyetem és a Roche együttműködése jelentős előrelépést hozhat az emlőrák gyógyításában, és nagyban hozzájárul a betegközpontú és értékalapú szemlélet meghonosításához. Az új irányok kialakításában a felek számítanak az adott területen érintett betegszervezetekre is, amelyek bevonása egyedülálló megközelítésnek számít a hazai gyakorlatban.

Szintén kiemelendőek a felek neurológiai és neurogenetikai téren tett közös erőfeszítései. A jelenlegi kutatások olyan területeket vizsgálnak, mint például az Alzheimer-kór, amelyre eddig nem született áttörő megoldás. Magyarországon a becslések szerint 150-500 ezer közé tehető azon Alzheimer-kórban érintettek száma, akik esetében kritikus a korai felismerés.

A Semmelweis Egyetem két patológiai intézetének bevonásával a tüdődaganatok kialakulási okainak kutatásában is évtizedes együttműködés zajlik. Évente még mindig több mint 8000 beteg hal meg hazánkban tüdőrák miatt, ezért ennek csökkentése, továbbá a tüdődaganatos betegek életminőségének javítása egyaránt kiemelt cél. Az onkogén mutációk felfedezése és azok célzott terápiája új dimenziót nyitott a tüdődaganatok kezelésében. Ezen genetikai eltérések ismeretében személyre szabható a betegség kezelése és ezáltal a biomarker-alapú terápia tervezéssel növelhető az eredményesség.

A Semmelweis Egyetem az egyes betegségcsoportjain belül teszteli azt a fejlesztés alatt álló webapplikációt is, amely egy digitális betegút irányítási rendszer kialakítását és működtetését segíti elő. Az alkalmazást a Roche által létrehozott Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SzEFA) adományozta a magyar államnak még 2021 decemberében.

Ennek a megoldásnak az egyetem kórházi informatikai rendszereibe történő beépítésével jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek, miközben középtávon átláthatóbbá válhatnak a betegutak, és lerövidülhet a diagnózis felállításának ideje. A közös projekt további célja az egészségügyi ellátás szervezettségének javítása és a digitalizáció alkalmazása annak érdekében, hogy az orvosok valamennyi rendelkezésre álló adat alapján mérlegelve gyorsabb, jobb és teljes betegutat figyelembe vevő döntéseket hozhassanak. Emellett több idő juthat az orvosok és a betegek közötti minőségi interakciókra.

A betegbiztonság növelése érdekében az egyetem a Roche támogatásával egy digitalizált, ún. CATO (Computer Aided Therapy for Oncology) rendszeren alapuló, citosztatikus keverékinfúzió készítő laboratóriumot alakít ki az év során. A laborban az onkológiai kezelésekhez szükséges egyedi készítmények automatizáltabb, ellenőrzött, biztonságosabb, és betegekre szabott összeállítása történik majd. A központosított készítéssel optimalizálható az eszköz-, gyógyszer- és erőforrásigény is, így a betegbiztonság növelésén túl a rendszer hozzájárul a gazdaságosabb működéshez is.

Az együttműködési megállapodást a Semmelweis egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor és dr. Pavlik Lívia kancellár, a Roche részéről pedig Raffaella Claudia Bondi ügyvezető és Kövesi Tibor stratégiáért és szervezetfejlesztésért felelős vezető írták alá.

A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, mely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás; e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá a több mint 250 éves egyetemet.  Az intézményben kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek minél korábbi diagnosztikája és hatékony kezelése, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. Mintegy 300 egyetemi kutatócsoport működik, kutatásaikat 46 nemzetközi és 263 hazai pályázat támogatja. A Semmelweis Egyetem az oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is, a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek mintegy két és fél millió esetet  látnak el évente.

A Roche (Magyarország) Kft. gyógyszerészeti, diagnosztikai, diabétesz üzletággal van jelen Magyarországon, emellett a közelmúltban létrehozott egy európai farmakovigilancia, gyógyszer minőségbiztosítási központot. 2021-ban 45,6 milliárd forintos árbevételt ért el. A cég erős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat, bevétele jelentős részét a magyar gazdaságba forgatja vissza.  A Roche Europe Szolgáltató Kft. közel 1800 dolgozója mintegy 60 országban támogatja a globális vállalat üzleti folyamatait.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése