A cobas® 5800 rendszer a cobas® x800 termékcsalád legkisebb tagjaként egy polimeráz-láncreakción (PCR) alapuló NAT (nucleic acid testing) megoldást nyújtó molekuláris munkaállomás: egy PCR készülék, mely lehetővé teszi egy teljesen automatizált és integrált, ”mintától az eredményig” munkafolyamat végrehajtását a minták, reagensek és fogyóanyagok betöltésétől az eredmények interpretálásáig és laboratóriumi informatikai rendszerbe történő feltöltéséig.

 • Akár 20–150 minta feldolgozása naponta

 • Több, mint 25 teszt egy platformon*

 • Akár 15 féle teszt tárolása egyszerre a készülékben

 • Akár 6 féle paraméter mérhető egyszerre

 • Akár 144 eredmény egy 6 órás műszakban

 • Testreszabható megközelítés a kontrollok esetén

 • Akár 8 óra beavatkozásmentes üzemidő**

 • Kompakt méret: 134cm x 79cm

 • Lehetőség a minták és tesztek priorizálására

  *Függ az országában elérhető tesztektől
  ** A beavatkozásmentes üzemidő függ a futtatott tesztektől és azok kombinációjától (egy átlagos műszak alatt folyamatos teszteléssel, több, mint 96 minta tesztelése esetén a beavatkozásmentes idő 4-8 óra között változhat).


A PCR, vagy másnéven polimeráz láncreakció napjainkban a molekuláris biológia és diagnosztika egyik alapeszköze, amelynek segítségével célzott génszakaszokat tudunk felsokszorosítani. PCR diagnosztika céljára legtöbbször a kvantitatív vagy Real Time PCR-t alkalmazzák a laborok (a kópiák jelenlétéről hozzájuk specifikusan kötő fluoreszcens festékek adnak visszajelzést). Ezt a NAT (nucleic acid testing) módszert használják többek között különböző kórokozók, pl. HPV (humán papillomavírus), EBV (Epstein-Barr-vírus) vagy CMV (Cytomegalovirus), kimutatására. Szintén rutinszerűen alkalmaznak PCR teszteket az ún. donor screening (donor szűrővizsgálatok) során, ahol az adományozott vér, illetve vérösszetevők beható vizsgálatát végzik el minőségbiztosítási okokból. Ezen, diagnosztikára szánt PCR teszteket legtöbbször a reakció minden reagensét tartalmazó, futtatásra kész, igazoltan helyesen működő PCR kitek formájában lehet megkapni.

A világ számos táján a molekuláris diagnosztikával foglalkozó laboratóriumok folyamatos nyomás alatt állnak, hogy csökkentsék az egy minta feldolgozására eső költségeiket, egyúttal növeljék a feldolgozott mintamennyiséget, a munkatársak jobban tudják kamatoztatni képességeiket, illetve hogy javuljanak az általuk szolgáltatott eredményekre alapozott páciensekkel kapcsolatos döntések. Ezen kihívások komplexitása gyakran lemondásokkal járhat a flexibilitás, teljesítmény, hatékonyság, értékteremtés, fenntarthatóság és a sikeresség területén.

A cobas® 5800 rendszerrel az automatizáció, konszolidáció, integráció és standardizáció könyebben elérhető, mint valaha. A Roche bizonyított molekuláris koncepciója már kompakt formában is elérhető, amely a tőlünk megszokott teljesítményt és hozzáférhető működést alacsony helyigény mellett is képes megvalósítani. A cobas® 5800 PCR készülék tesztekkel, reagensekkel, fogyóeszközökkel és adatkezeléssel kapcsolatos minden funkciója CE IVD minősítésű, melyet a teljes munkafolyamat belső és külső kontrollokkal történő ellenőrzöttsége biztosít, minimalizálva az ál-pozitív és ál-negatív eredmények kiadásának kockázatát.

Automatizáció

Növelje a hatékonyságot és csökkentse a hibák valószínűségét

 • Csökkentse a manuális lépésekre szánt időt egy teljesen automatizált munkamenettel

 • A minták és szükséges reagensek folyamatos betölthetőségével maximalizálhatja a hatékonyságot

 • Tegyen eleget a sürgős kéréseknek a minták priorizált tesztelésével

Konszolidáció

Hozza ki a legtöbbet a laboratóriuma alapterületéből

 • Futtassa a fontosabb molekulárdiagnosztikai tesztek több, mint 90%-át egy platformon*

 • A cobas omni Utility Channel-nek köszönhetően futtasson IVD és laboratóriumban fejlesztett teszteket azonos rendszeren

 • Tegye hatékonyabbá eszközparkját tesztjeink tág palettájával

* Függ az országában elérhető tesztektől

Integráció

Alakítsa laborkapacitását az igényeknek megfelelően

 • Adja hozzá zökkenőmentesen a készüléket a már létező IT infrastruktúrájához

 • Férjen hozzá a saját laboratóriumi munkamenetéről specifikus teljesítményadatokhoz, hogy javítani tudja a hatékonyságot és a produktivitást

 • A munkamenet egyszerűsítésének érdekében válogasson pre- és poszt-analitikai automatizációs megoldásaink közül

Sztenderdizáció

Biztosítsa az egységességet tesztről tesztre

 • Sztenderdizálja a folyamatait általános reagensek, fogyóanyagok és a felhasználóbarát kezelőfelület segítségével

 • Biztosítsa az eredmények összevethetőségét különböző teszthelyszínek között

 • Használja ki a tervezési sajátosságokat a változó mintaszámokhoz való könnyebb alkalmazkodás érdekében


Növelje laboratóriuma egy négyzetméterre eső kihasználtságát egy kis helyigényű, ám a tesztek széles tárházát futtatni képes teljesen automatizált és standardizált munkafolyamatú készülékkel! (Különböző PCR teszt futtatások, pl. HPV, EBV, CMV diagnosztika PCR teszt kit segítségével.)

Az általános reagens fiókba tölthetőek a fogyóreagensek: a mosópuffer (1 x 4L), a diluens (1 x 1L) és a lízispuffer (2 x 1L).

Mindkét fiók képes maximum 3 reagenskazetta tárolására, illetve RFID olvasóval is rendelkeznek, így a felhasználó képes a kazettával kapcsolatos részleteket és a kazetta lejáratát megtekinteni mielőtt az a rendszer belsejébe kerülne. A két reagenskazetta fiók lehetővé teszi a reagenskazetták folyamatos betöltését és eltávolítását a készülék működése közben is.

A fiók 2 x 5L űrtartalmú kannákat tartalmaz, melybe a folyékony hulladék gyűjthető. A folyékony hulladék kezelése teljesen automatikus, a veszélyes és a nem veszélyes hulladék igény szerint elkülönítve gyűjthető.

A kontroll mini-állványok tartalmazzák az IVD tesztek kivitelezéséhez szükséges kontroll anyagokat/reagenseket. Az itt lévő kontrollok a reagenskazetták funkcionalitásának ellenőrzését szolgálják. A fiókba maximum 16 kontroll mini-állvány helyezhető be egyszerre.

A minták folyamatos, a működés akadályozása nélküli betöltésére (és kivételére) szolgáló terület, melybe a következő három mintahordozó állvány helyezhető: 16 pozíciós csőhordozók, 5 pozíciós állványhordozók, Roche Cell Collection Medium csőhordozók (citológiai minták).

A fiók egy darab szilárd hulladék zsák elhelyezésének ad helyet, amelyet 20 futás vagy 480 minta mérése után kell cserélni. A készülék automatikusan ide helyezi a használt feldolgozó lemezeket, folyékony hulladék lemezeket, eluációs hegyeket és a feldolgozás során felhasznált hegyeket.

A cobas® 5800 PCR készüléket ugyanabból a fából faragták, mint nagy teljesítményű testvéreit a cobas® 6800 and cobas® 8800 rendszereket. Emiatt e molekuláris munkaálllomások között a tesztek, a felhasznált reagensek és a felhasználói felületek teljes mértékben megegyeznek és összehasonlíthatóak!

Az oldalon szereplő termékek professzionális, kizárólag kórházi, illetve laboratóriumi felhasználásra készültek, az ezekkel kapcsolatban elérhető információk egészségügyi szakembereknek szólnak. Az oldalon felsorolt termékek besorolása: labordiagnosztikai eszközök.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!