Fókuszterületek

Női egészség

EXTRA SZABADNAP SZŰRÉSÉRT CSERÉBE

A Roche Magyarország elkötelezett támogatója a női egészség témakörének. Szeretnénk, ha megmenthetnénk 2000 nőt, aki emlőrákban és 500 nőt, aki méhnyakrákban meghal minden évben! Ehhez elengedhetetlen, hogy a szűrések száma növekedjen, amiért összefogással és minimális energiával mindannyian tehetünk! A Roche 2022 októbere óta extra szabadnapot ad minden kollégának, aki részt vesz emlő és/vagy HPV szűrésen, illetve férfiak esetén urológiai szűrésen. A szűréssel megelőzhetjük egy komoly betegség kialakulását, így az extra szabadnappal fejezzük ki hálánkat kollégáink felé, amiért vigyáznak az egészségükre. Szeretnénk más vállalatokat is erre buzdítani és egy mozgalmat indítani. Szeretnénk, ha minél több hazai vállalat tenné meg ezt a kis lépést, ebben pedig szívesen segítünk, legyen szó akár oktató anyagokról, adatokról vagy előadásról a témában! Jelentkezzetek ti is! ([email protected]) A betegségterületekről részletek lentebb!

A méhnyakrák szinte minden esetben (99%) a magas kockázatú humán papillomavírus (high risk HPV, hrHPV) fertőzéshez köthető, amely egy rendkívül gyakori vírus. Bár a legtöbb HPV-fertőzés spontán megszűnik, és nem okoz tüneteket, a tartós fertőzés nőknél méhnyakrákot okozhat. Világszerte a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb rák a nők körében. 2018-ban becslések szerint 570 000 nőnél diagnosztizáltak méhnyakrákot, és körülbelül 311 000 nő halt bele a betegségbe (1). Magyarországon a Magyar Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a méhnyakrákos megbetegedések száma évente 1000-1100 eset körül van a nők között, így még mindig ez a nyolcadik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Méhnyakrákban csekély ingadozással évente mintegy 420-an halnak meg (2).

A méhnyakrák a tumorok egyik legsikeresebben kezelhető formája, korai felismerés és hatékony ellátás esetén.

Az Egészségügyi Világszervezet által 2020-ban elfogadott, a méhnyakrák mint közegészségügyi probléma megszüntetésére irányuló globális stratégia átfogó megközelítést ajánl a méhnyakrák megelőzésére és kezelésére.

A hatékony elsődleges (HPV-oltás) és másodlagos (a méhnyakrák rizikójának megállapítása hatékony szűrőteszttel) prevenciós eljárásokkal megelőzhető a legtöbb méhnyakrákos eset.

A Roche elkötelezett a WHO céljai mellett; egy olyan világ elhozatalában, ahol egyetlen nő sem hal bele ebbe a megelőzhető betegségbe.

Méhnyakrákról általánosancobas® HPV tesztCINtec® Plus CytologyCINtec® Histology

Az emlőrák a második leggyakoribb rák a világon, becslések szerint 2020-ban 2,09 millió új esetet regisztráltak (7). Az emlőráknak három típusa van, a daganatsejtek felszínén elhelyezkedő receptorfehérjék

Bővebb információkat a betegségrőltalál.

ER, PR, HER2PD-L1(sp-263), PD-L1(sp-142)cobas® PI3KCA

Az ovarium tumorok a nőgyógyászati daganatok legrosszindulatúbb csoportját képezik. A rosszindulatú petefészek daganatok kb. 90%-a carcinoma. Az ovarium tumor az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, 55 és 60 év között a leggyakoribb. Tekintettel arra, hogy ma még egyetlen olyan ovarium rákmegelőző állapot sem ismert, amelyre egy hatékony szűrőprogramot lehetne építeni, mindössze a daganat korai stádiumában történt felismerésétől várhatunk a betegség kimenetelére vonatkozóan "kedvező" változást. Magyarországon évente 1200 új daganatos megbetegedéssel és 600, a daganat következtében bekövetkezett halálesettel számolhatunk.

A HE4 és a CA 125 kombinált alkalmazása a ROMA (Ovarian Malignancy Risk Algorithm) segítségével növelhető a petefészekrák kockázatbecslésének érzékenysége és specificitása. A ROMA algoritmus érzékenysége magasabb, mint a CA 125 önmagában: Tíz petefészekrákos nő közül a ROMA eggyel több beteget azonosít, mint a CA 125 önmagában (érzékenység: ROMA 90% vs. CA 125 79%) (7).

A ROMA algoritmus érzékenyebb és specifikusabb az I/II. stádiumú petefészekrák kimutatásában, mint a CA 125 önmagában (8). 

Elecsys® HE4Elecsys® CA 125

A meddőség a gyermekre vágyó párok mintegy 15–20%-át érinti Magyarországon. A női meddőség kivizsgálásához a Roche többféle tesztet biztosít, többek között a petefészkek funkcionális vizsgálatához, fertőző betegségek kimutatásához és pajzsmirigy-tesztek elvégzéséhez. Az in vitro megtermékenyítés (IVF) szakaszában az Elecsys AMH Plus tesztje értékes információkkal szolgálhat a stimulációs protokoll kiválasztásához és a stimuláció hatékonyságának nyomon követéséhez.

Az AMH a petefészek funkcionális vizsgálatának fontos szérummarkere. A szérum AMH szintje viszonylag stabil marad a menstruációs ciklus alatt, és a ciklus bármely napján mérhető. Az AMH megbízható marker a kontrollált petefészek stimulációra adott válasz előrejelzésére, ezért prognosztikai információkkal egészítheti ki a kezelést kérő meddő párok tanácsadási és tervezési folyamatát.

Az Elecsys AMH Plus mennyisége megfeleltethető az antrális tüszők számával (6), és alacsony detektálási küszöbértékkel (0.010 ng/mL) rendelkezik. Az Elecsys AMH Plus továbbá felhasználható a Ferring (Rekovelle) follitropin delta egyedi adagolásának beállítására.

Az AMH Plus tesztünkrőltudhat meg többet.


Meddőséget több szexuális úton terjedő fertőzés is okozhat. Ezekről lejjebb tájékozódhat bővebben.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) igen gyakori endokrin betegség, amely a nők minden korosztályát érinti, és amely reproduktív, anyagcsere- és pszichológiai következményekkel jár.1 

A PCOS diagnosztizálása jellemzően a Rotterdami Kritériumok alapján történik, amely magában foglalja a policisztás ovárium morfológiát (PCOM), a hiperandrogenizmust és az oligo/anovulációt.1

A betegséget nehéz diagnosztizálni, mivel a PCOS nagyon változatos tüneteket produkál, és a tünetek hasonlóak más klinikai állapotok tüneteihez.2,3

A vizsgálatokra való hosszú várakozási idő, valamint a megfelelő intézmények megtalálása a PCOS késői vagy elmulasztott diagnózisát eredményezhetik.3

Az ellátáshoz kapcsolódó költségek és a PCOS-hez kapcsolódó társbetegségek kezelése jelentős gazdasági terhet ró az egészségügyi rendszerre.4,5

A policisztás ovárium morfológia (PCOM) azonosítására jelenleg a transzvaginális ultrahang (TVS) az elfogadott módszer, jóllehet ez a módszer nem minden nő számára alkalmas és nem minden rendelőben érhető el.1

  • Könnyen hozzáférhető, pontos és megbízható módszert kínál a PCOM azonosítására a PCOS-diagnózis részeként. 6,7

  • Képes azonosítani a PCOM-et, és lehetővé teszi a PCOS pontos és korai diagnosztizálását, ami potenciálisan csökkenti a súlyos társbetegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a meddőség kialakulásának kockázatát, ezért segíthet a hosszú távú költségek csökkentésében. 8,9

A ‘Food for Thought’ rendezvényen Prof. Joop Laven részletesen bemutatta a policisztás ovárium szindróma diagnózisát és az AMH teszt használatát. Ms. Ferreira pedig megosztotta a személyes tapasztalatát a PCOS-sel, mint érintett, aminek köszönhetően betekintést nyerhettünk a betegség okozta nehézségekbe.

Ha nem tudott résztvenni ezen az online találkozón,tudja megtekinteni a felvételt.

A videó angol nyelvű

Látogasson el aoldalára az Elecsys® AMH Plus immunkémiai teszttel kapcsolatos további információkért.

Elecsys® AMH Plus BrosúraElecsys® AMH Plus Prezentáció

Referenciák:
1. Teede HJ et al. Fertil Steril. 2023;120(4):767-793.

2. Barthelmess, E.K. et al., Front Biosci (Elite Ed)., 2014; 6(1):104-119.

3. Gibson-Helm M. et al., J Clin Endocrinol Metab., 2017; 102(2):604-612.

4. Azziz R. et al. J Clin Endocrinol Metab 2005; 90(8):4650-4658.

5. Ding, T. et al. Hum Reprod., 2018; 33(7):1299-1306.

6. Dietz de Loos, A. et al. Fertil Steril . 2021;116(4):1149-1157.

7. Anti-Müllerian hormon tesztleírás

8. Knowler, W.C. et al., N Engl J Med., 2002; 346(6):393-403.

9. Palomba, S. et al., Hum Reprod., 2008; 23(3)42-50.

10. ESHRE ajánlás: Teede HJ Human Reproduction, 2023 38(9):1655–1679, https://doi.org/10.1093/humrep/dead156


A preeclampsia (PE) a terhesség súlyos, több szervet érintő szövődménye, amely a terhességek 3-5%-ában fordul elő, ezzel világszerte az anyai és perinatális morbiditás és mortalitás egyik vezető oka. Az Elecsys sFlt-1 és Elecsys PlGF teszt segítségével 1 hétre kizárható vagy 4 hétre megerősíthető a preeclampsia magas kockázata (3).

Elecsys® sFlt/PlGF

A Down-szindróma és a gyakori számbeli kromoszóma-rendellenességek szűrésének hatékony módszere az első trimeszteri kombinált szűrés, amely a magzati tarkóredő és két biokémiai marker (szabad béta hCG és PAPP-A) mérésén alapul. Az Elecsys szabad béta hCG és PAPP-A teszteket a Fetal Medicine Foundation (FMF) első trimeszteri szűrésre jóváhagyta (4).

Elecsys PAPP-A®Elecsys free béta hCG®

A nem invazív prenatális teszt (Non-invasive prenatal testing, NIPT), az anyai vérplazmában keringő sejtmentes, magzati eredetű DNS (cell-free DNA, cfDNA) vizsgálatán alapuló szűrővizsgálat. A Harmony Prenatal Teszt a várandósság 10. hetétől használható, és csak egy egyszerű vérvétel szükséges hozzá. A Harmony Prenatal teszt során a magzati DNS-frakció pontos meghatározása mellett ad eredményt a 21-es triszómia (Down-szindróma) és más gyakori magzati aneuploidiák, (13-as és 18-as triszómia) valószínűségéről is. A teszt magas kimutatási aránya (> 99%-os detektálási arány Down-szindróma esetén) és alacsony fals pozitivitási aránya (kevesebb, mint 1:1000 a 21-es, a 18-as és a 13-as triszómia esetén) megnyugvással szolgál mind a kismamának mind a kezelőorvosának (5). A Harmony Prenatal teszt eredményeit kiterjedt klinikai bizonyítékok is igazolják, amelyek több mint 250 000 minta értékeléséből születtek. A Harmony Prenatal Test több mint 100 országban érhető el, és világszerte több mint 1,8 millió terhesség klinikai ellátásának irányítására használták.

Harmony Prenatal teszt

2016-ban a WHO 376 millióra becsülte az új fertőzések számát az alábbi négy kórokozó egyikével: Chlamydia trachomatis (127 millió), Neisseria gonorrhoeae (87 millió), Treponema pallidum, azaz syphilis (6.3 millió) és Trichomonas vaginalis (156 millió). (9) A genitális herpesz (herpes simplex virus type 2 [HSV-2]) a becslések alapján 491.5 millió embert érint, nagyjából a Föld népességének 13%-át. (10) A laboratóriumoknak jelentős szerepe van az emberek fizikai és mentális egészségének támogatásában. A diagnosztikai tesztek fejlődése új lehetőséget nyit a fertőzések széles körében és a rendelkezésre álló lehetőségek megismerése létfontosságú a fertőzések elleni küzdelemben.

A chlamydia trachomatis az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. Az esetek nagy részében nem jelentkeznek tünetek, így a fertőzés diagnosztizálása nehéz. A kezeletlenül maradt fertőzés komplikációkhoz vezethet a húgycsőben, méhynyakban, méhtestben és prosztatában, továbbá meddőséget is okozhat (11). A chlamydia fertőzés antibiotikummal gyógyítható. A tesztelés fontos stratégiai eszköz a fertőzés következményeinek enyhítésében, illetve az antibiotikum rezisztencia elleni harcban. Mivel a chlamydia replikációja a gazdasejtben eltérő lehet (gyakran alacsony), nagy szenzitivitású tesztre van szükség a kimutatásához. A gyors antigén tesztek nem ajánlottak a kórokozó kimutatására, de a szerológiai tesztek alkalmasak a krónikus, illetve akut fertőzés kimutatására (12). A PCR technológiát alkalmazó nukleinsav-amplifikációs tesztek (NAAT) a tenyésztést váltották fel a chlamydia kimutatás diagnosztikai arany sztenderdjeként. A magasabb érzékenység nagyobb pontosságot biztosít, ami nemcsak a prevalencia csökkentését segíti elő, hanem javítja a fertőzés megértését is.

Ez a szexuális úton terjedő bakteriális kórokozó leggyakrabban a torok, a végbélnyílás vagy az urogenitális traktus fertőzését okozza. A baktériumok behatolnak és hozzátapadnak a gazda szövethez, gyulladásos választ okozva, ami gyakran látható folyáshoz vezet. Ezek a baktériumok ezután felfelé terjedhetnek az urogenitális traktuson keresztül. Ez a nőknél a húgycsövet, a méhnyakat és a petevezetékeket érintő szövődményekhez vezethet. Továbbá kezeletlenül a fertőzés komplikációkat okozhat a várandósság során, illetve akár mindkét nemnél meddőséghez is vezethet. A klinikai mikrobiológiai laboratóriumok nagy szerepet játszanak a fertőzések elleni védekezésben. Mind a tünetmentes, mind a tünetes populációk hatékony szűrése segíthet megfékezni a fertőzés terjedését, csökkenteni a prevalenciát és tovább javítja a fertőzés megértését.

cobas® 4800 CT/NGcobas® 58/68/8800 CT/NG

Komplex szexuális úton terjedő bakteriális fertőzés, mely gyakran tünetmentes, azonban akár méhnyak gyulladást is okozhat. Ez a kórokozó a felelős a nem gonococcus okozta húgyúti ferőzések 15-20%-áért, ebből a nem chlamydia okozta fertőzések 20-25%-áért és a perzisztáló vagy visszatérő húgyuti fertőzések 30%-áért (13). Az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy a fertőzés súlyosabb szövődményekkel jár, mint azt korábban gondolták. A fertőzés kezelés nélkül több komplikációt is okoz a várandósság során, melyek például koraszüléshez és vetéléshez vezethetnek. De okozhat szexuális úton szerzett reaktív ízületi gyulladást és meddőséget is (14,15). A mikroba kimutatása tenyésztéssel körülményes idő- és munkaigényes, azonban a korszerű PCR technológiával a tudósoknak sikerült felfedezniük, hogyan működik ez a rejtélyes organizmus, és hogyan lehet azonosítani és kezelni a növekvő betegpopulációban.

Könnyen gyógyítható parazita fertőzés, mely ritkán okoz tüneteket. Azonban ha sokáig kezeletlenül marad, akkor húgyúti gyulladást és terhességi komplikációkat okozhat. A Trichomonas nem tartozik a rutin STD vizsgálatok közé, azonban a szenzitív PCR teszttel a ferőzési arány csökkenthető és a kezelés is időben megkezdhetővé válik.

cobas® TV/MG

A herpes simplex vírus jelentős kockázatot jelent az immunkompromittált betegek és várandósok körében. A HSV-1 orális érintkezés útján terjed, és elsősorban ajakherpeszt okoz, míg a HSV-2 szinte teljes egészében szexuális érintkezés útján terjed, genitális herpeszt okozva (tünetei lehetnek láz, viszketés, égő érzés és vizelési nehézség). Mivel azonban ezeknek a fertőzéseknek a többsége tünetmentes vagy fel nem ismert – a genitális herpeszben szenvedő betegek akár 90%-a diagnózis nélkül maradhat. (16) Ezenkívül fennál a veszélye, hogy a terhes nők a vírust a magzatra vagy a gyermekre továbbítják, ami súlyos betegséget, sőt csecsemőknél akár halált is okozhat. A kezeletlen fertőzésben szenvedő felnőtt betegeknél számos szövődmény jelentkezhet, húgyhólyag problémáktól, az agyhártyagyulladáson át a végbélgyulladásig. Az aktív fertőzés jelentős negatív hatással lehet az ember fizikai és pszichés egészségére is. A megfelelő monitorozás és a kezeléshez való hozzáférés segíthet csökkenteni a HSV-fertőzés terjedésének kockázatát, hangsúlyozva a megbízható diagnosztikai vizsgálatok szükségességét.

HSV-2 tesztcobas® HSV 1-2 PCR tesztHSV-1 antibody testHSV-2 antibody test

A várandós gondozás során a congenitális fertőzések kezelése és megelőzése kritikus jelentőséggel bír. A fertőzés vertikálisan terjed az anyáról a magzatra a várandósság, illetve a szülés során. A congenitális fertőzés gyűjtőfogalom, mely olyan fertőzéseket foglal magában mint a toxoplasmosis, HIV, hepatitis B, syphilis, rubeola, cytomegalovirus, és a herpes simplex vírus. Ezek a fertőzések a perinatális morbiditás és mortalitás fő tényezői, az alacsony és közepes jövedelmű országokban a halvaszületések akár 50%-át, a magas jövedelmű országokban pedig 10-25%-át teszik ki. (17) A generalizált fertőzések mortalitása 20% körüli, a gyógyult esetekben a maradandó idegrendszeri károsodás aránya 20-30%, gyakori komplikáció a szenzoros halláscsökkenés is. A CMV az összes élveszületés körülbelül 1%-át érinti. A veleszületett CMV-fertőzés a szenzorineurális halláskárosodás leggyakoribb nem genetikai oka, illetve a gyermekek idegrendszeri fejlődési rendellenességeinek egyik fontos oka.


A Roche átfogó vizsgálati kínálata a TORCH panelen (toxoplazmózis, rubeola, CMV, HSV) kívül egyre több fertőző betegség-tesztet is tartalmaz, amely magában foglalja a Toxo IgG aviditás és CMV IgG aviditás teszteket, amelyek a mai napig gold standardnak számítanak e fertőzések kimutatásában.

Az Elecsys® csontmarkerek fontos diagnosztikai eszközök a csontritkulás és egyéb csonttal összefüggő betegségek felismerésében és kezelésében az osteodensitometriát kiegészítve. A csontmarkerek választ adnak a D vitamin mennyiségével kapcsolatban, a kóros kalciumszintek kivizsgálásakor, illetve a csont turnover felmérése és az osteoporosis terápia monitorozása során is.

Elecsys® Vitamin D total/Elecsys® Vitamin D total IIElecsys® PTH, Elecsys® PTH STATElecsys® PTH 1-84Elecsys® total P1NPElecsys® beta-CrosslapsElecsys® N-Mid Osteocalcin

A termékinformációk és a betegségekről készült általános jellegű információk nem helyettesítik az orvosi tanácsadást és önmagukban alkalmatlanok diagnózis felállítására. Bármilyen betegség gyanúja esetén forduljon kezelőorvosához a helyes diagnózis meghatározása érdekében.

Tudjon meg többet

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése