Interjú Kerstin Ebellel, a Roche Magyarország orvosigazgatójával

Orvosként mindig is közel álltak hozzám a páciensek, hiszen elsősorban az emberek és az ő személyes történeteik érdekelnek. Arra vagyok kíváncsi, hogy honnan jönnek, miket éltek át és milyen terheket cipelnek a vállukon. Valódi, személyes kapcsolatokat szeretnék kialakítani a körülöttem lévőkkel, részben ezért is választottam eredetileg az orvosi hivatást.

Éveken át kórházban dolgoztam, és amikor átjöttem a gyógyszeriparba, kezdetben nem igazán tudtam, hogy mire vállalkozom. De a tapasztalataim hamar beigazolták, hogy nem is dönthettem volna jobban. A gyógyszeripar ugyanis számtalan érdekes és számomra izgalmas területet egyesít magában. Továbbra is naprakésznek kell lennem a legújabb tudományos eredményeket illetően, ugyanakkor ezt a tudást kreatív módon hasznosíthatom annak érdekében, hogy együttműködjek az orvosokkal, a páciensekkel és az egészségügyi stakeholderekkel. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy olyan megoldásokkal álljunk elő, melyek valamiképpen előre mozdítják az egészségügyet.

A munkám legfontosabb része egyértelműen az, amikor a csapat előáll egy sikeres diagnosztikai vagy terápiás megoldással, mellyel jobbá tehetjük a páciensek életét. A pozitív eredményekből rengeteg motivációt merítek.

Tisztában vagyok vele, hogy az egészségügyi ellátáshoz és a gyógyszerekhez való hozzáférés fontos téma ma Magyarországon a páciensek számára. Szeretném még jobban megérteni az ehhez fűződő kihívásokat, és nyitott szemmel járva még jobban elmélyülni bennük, hogy az orvosokkal és a páciensekkel közösen hatékony megoldásokat találjunk rájuk.

A Roche évek óta kutatja a személyre szabott terápiákban rejlő lehetőségeket. A betegség kezelésének az a legjobb és leghatékonyabb módja, ha azt minél célzottabban végezzük. Jelenleg még szélesebb körű megközelítések felé mozdulunk az onkológiai diagnosztikában, ilyen az átfogó genomikai profilalkotás, amely már a korai fázisban azonosítani tudja a betegséget. Hosszú távon a személyre szabott ellátás az egész egészségügyi ellátórendszert fenntarthatóbbá teszi.

A járvány alatt megtapasztaltuk a digitális egészségügyben rejlő határokat és lehetőségeket, melyek messze túlmutatnak az orvosok és beteg közti online kapcsolattartáson. Az egészségügyi ellátórendszerben rejlő hatalmas adatpotenciál és a mesterséges intelligencia már a betegségek korai fázisában is bizonyítékokkal szolgálhat, melyek döntő fontosságúak lehetnek, amikor sürgős megoldásokra van szükség.

Elképesztően szeretem Budapestet és rengeteg pozitív élményem volt az emberekkel, akikkel találkoztam. Igyekszem elsajátítani a magyar nyelvet, de még messze vagyok a profitól.

Kétgyermekes anyaként fontosnak tartom, hogy olyan vállalatnál dolgozhatok, ahol elismerik a nők teljesítményét és támogatják az érvényesülésüket. Inspirálónak tartom a magyar kollégáim szenvedélyét és együttműködési készségét. Emellett nagy hatással van rám a tudásuk és a magas képzettségi szintjük is.

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!