Az egészségügyi szereplőkkel közösen kell megoldást találnunk a rendszer kihívásaira

Interjú Kerstin Ebellel, a Roche Magyarország orvosigazgatójával

Mi a személyes szakmai motivációja?

Orvosként mindig is közel álltak hozzám a páciensek, hiszen elsősorban az emberek és az ő személyes történeteik érdekelnek. Arra vagyok kíváncsi, hogy honnan jönnek, miket éltek át és milyen terheket cipelnek a vállukon. Valódi, személyes kapcsolatokat szeretnék kialakítani a körülöttem lévőkkel, részben ezért is választottam eredetileg az orvosi hivatást.

Éveken át kórházban dolgoztam, és amikor átjöttem a gyógyszeriparba, kezdetben nem igazán tudtam, hogy mire vállalkozom. De a tapasztalataim hamar beigazolták, hogy nem is dönthettem volna jobban. A gyógyszeripar ugyanis számtalan érdekes és számomra izgalmas területet egyesít magában. Továbbra is naprakésznek kell lennem a legújabb tudományos eredményeket illetően, ugyanakkor ezt a tudást kreatív módon hasznosíthatom annak érdekében, hogy együttműködjek az orvosokkal, a páciensekkel és az egészségügyi stakeholderekkel. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy olyan megoldásokkal álljunk elő, melyek valamiképpen előre mozdítják az egészségügyet.

A munkám legfontosabb része egyértelműen az, amikor a csapat előáll egy sikeres diagnosztikai vagy terápiás megoldással, mellyel jobbá tehetjük a páciensek életét. A pozitív eredményekből rengeteg motivációt merítek.

Milyen területekre szeretne fókuszálni új pozíciójában?

Tisztában vagyok vele, hogy az egészségügyi ellátáshoz és a gyógyszerekhez való hozzáférés fontos téma ma Magyarországon a páciensek számára. Szeretném még jobban megérteni az ehhez fűződő kihívásokat, és nyitott szemmel járva még jobban elmélyülni bennük, hogy az orvosokkal és a páciensekkel közösen hatékony megoldásokat találjunk rájuk.

Milyen szerepe van ebben a személyre szabott terápiáknak?

A Roche évek óta kutatja a személyre szabott terápiákban rejlő lehetőségeket. A betegség kezelésének az a legjobb és leghatékonyabb módja, ha azt minél célzottabban végezzük. Jelenleg még szélesebb körű megközelítések felé mozdulunk az onkológiai diagnosztikában, ilyen az átfogó genomikai profilalkotás, amely már a korai fázisban azonosítani tudja a betegséget. Hosszú távon a személyre szabott ellátás az egész egészségügyi ellátórendszert fenntarthatóbbá teszi.

Milyen változásokat tapasztalt az iparágban a COVID-19 járvány hatására?

A járvány alatt megtapasztaltuk a digitális egészségügyben rejlő határokat és lehetőségeket, melyek messze túlmutatnak az orvosok és beteg közti online kapcsolattartáson. Az egészségügyi ellátórendszerben rejlő hatalmas adatpotenciál és a mesterséges intelligencia már a betegségek korai fázisában is bizonyítékokkal szolgálhat, melyek döntő fontosságúak lehetnek, amikor sürgős megoldásokra van szükség.

Milyen tapasztalatokat szerzett eddig a Roche Magyarországnál?

Elképesztően szeretem Budapestet és rengeteg pozitív élményem volt az emberekkel, akikkel találkoztam. Igyekszem elsajátítani a magyar nyelvet, de még messze vagyok a profitól.

Kétgyermekes anyaként fontosnak tartom, hogy olyan vállalatnál dolgozhatok, ahol elismerik a nők teljesítményét és támogatják az érvényesülésüket. Inspirálónak tartom a magyar kollégáim szenvedélyét és együttműködési készségét. Emellett nagy hatással van rám a tudásuk és a magas képzettségi szintjük is.

Published undefined

Tudjon meg többet

További történetek

Minden hír

please be aware that you are leaving this website.