Mítoszok és tévhitek a tüdőrák körül

A tüdőrák kezelése az elmúlt évtizedek során gyorsan fejlődött. Mind a diagnosztika, mind a terápia egyre precízebbé és egyre inkább egyénre szabottá vált. Mindamellett, a mai napig számos tévhit él a köztudatban a tüdőrákkal kapcsolatban és közülük sok hozzájárul a betegség méltatlan megbélyegzéséhez. Lássuk a fikció mögötti tényeket...

Csak a dohányzó emberek lesznek tüdőrákosok.

A tüdőrákos esetek kb. 15%-a olyan embereknél jelentkezik, akik megelőzően sohasem dohányoztak. Ilyenkor egyéb hasonló faktorok játszhatnak közre, pl. genetika, környezeti ártalmak vagy passzív dohányzás.

Minden tüdőrákos beteg köhög.

A tüdőrákos betegek többsége (>65%) panaszkodik köhögésre a diagnózis felállításakor, de sokuknál nincs jelen ez a tünet.

A tüdőrák egy modern betegség, ami nem létezett a dohányzás tömeges elterjedése előtt.

A tüdőrákot 1761-ben említik először, sokkal korábban, mint ahogy a cigaretta megjelent.

A tüdőrák csak a tüdőket károsítja.

A tüdőrák testszerte szétterjedhet az áttét-képződés révén. A tüdőrák gyakran ad áttétet az agyba és olyan létfontosságú funkciók elvesztését okozhatja, mint például a látás. További gyakori érintett szervek lehetnek a máj, a csontok és a mellékvesék.

Csak a férfiak lehetnek tüdőrákosok.

Bár a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki tüdőrák az életük során (14 férfiből 1-nél), a nők is magas arányban érintettek lehetnek (17-ből 1 nő).

Minden tüdőrák egyforma.

A tüdőráknak nem csak egy fajtája létezik. Jelenleg két fő típusát különböztetik meg, úgymint kissejtes és nem-kissejtes tüdőrák, mindezek számos altípusával.

Az ember csak két tüdővel élhet, ezért a tüdőrák sebészi eltávolítása nem lehetséges.

Szerencsére napjainkban már, a lokalizált tüdőrák esetén részlegesen eltávolított, vagy fél tüdővel is közel teljes életet lehet élni.

A tüdőrák csak az időseket sújtja.

Bár a tüdőrák gyakorisága a kor előrehaladtálval nő, az újonnan felfedezett esetek és a tüdőrákban elhunytak kb. harmada 65 évesnél fiatalabb a nemzetközi adatok szerint. Az életkor szerinti gyakoriság pedig a tüdőrák különböző típusainál eltérő lehet.

Az áttétes tüdőrák esetében már nincs mit tenni.

Az áttétes tüdőrák nem gyógyítható meg, de az újabb terápiás lehetőségek (célzott- és immunterápiák) révén a diagnózistól számított túlélése meghosszabbítható.

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése