Oszlassuk el a hemofília körüli tévhiteket!

Számos tévhit létezik hemofíliával kapcsolatban.

Ha egy hemofíliás elvágja az ujját, akkor elvérzik.

Nem minden vérzés életet veszélyeztető. Ha egy hemofíliával élő elvágja az ujját, akkor hosszabb ideig vérzik, mint egy egészséges ember. Kisebb felületi sérülések, vágások nem okoznak komolyabb problémát.

A hemofíliások csak olyan módon vérezhetnek, ha megvágják vagy lehorzsolják magukat.

A hemofíliával élőknél nagyon gyakoriak a spontán belső vérzések is pl.: az izmokba és az ízületekbe. A leginkább érintett ízületek a térd-, a boka-, és a könyökízület. Ennél súlyosabb, életveszélyes vérzések jelentkezhetnek a koponyában, a nyelőcsőben és a bélrendszerben.

A hemofíliások várható élettartama rövidebb, mint az átlag populáció esetében.

Megfelelő kezelés és ellátás mellett az élettartam az egészséges emberek átlag életkorához hasonló.

Az "A" típusú hemofília idővel javul.

Az "A" típusú hemofília krónikus, élethosszig tartó állapot, amelyet a VIII-as véralvadási faktor hiánya okoz. Ez nem változik az idő előrehaladtával.

A hemofíliás gyerekek családtörténetében mindig van más hemofíliás családtag is.

A hemofília többnyire öröklődő betegség, de az esetek 1/3-ában spontán génmutáció során is kialakulhat, anélkül, hogy korábban bárki a családban hemofíliás lett volna.

A hemofília csak a fiúkat, illetve a férfiakat érinti.

Mivel a hemofíliáért felelős hibás gén az X kromoszómához kötött, így a hemofíliában megbetegedettek többsége férfi, ritkán azonban nők esetében is jelentkezhetnek tünetek.

Vasbevitel, bizonyos vitaminok és a földimogyoró gyógyíthatja a hemofíliát.

Az elérhető kezelésekkel csökkenteni lehet a vérzékenységet melyek lehetnek a hiányzó faktorok pótlásán alapuló faktorpótló kezelések, vagy más hatásmechanizmuson alapuló nem faktorpótló kezelések.

Minden "A" típusú hemofíliás beteg ugyanazokat a tüneteket tapasztalja.

Az „A” típusú hemofília tüneteinek súlyossága a vérben lévő VIII-as faktor szintjétől függ. Ez alapján megkülönböztetünk enyhe, mérsékelt és súlyos hemofíliát, a tünetek ennek megfelelően különbözhetnek.

Minden hemofíliával élő személy Viktória, brit királynő leszármazottja.

A vérzékenységnek különböző formái léteznek. Viktória brit királynő a „B” típusú hemofília hordozója volt, amit a IX-es véralvadási faktor hiánya okoz.

A hemofíliával élők nem sportolhatnak.

Megfelelő kezeléssel a hemofíliások számtalan sporttevékenységben vehetnek részt. A sportolás nagyon fontos, mert a megfelelő izomerő részben megóvhat a spontán bevérzésektől és az ízületi sérülésektől. A kockázatokat mérlegelni kell, de az úszás, gyaloglás, kerékpározás a legtöbb hemofíliás betegnek ajánlott, ugyanakkor a küzdősportok kerülendőek.

A hemofília minden formája a VIII-as faktor hiányával jár.

A vérzékenység leggyakoribb formája az „A” típusú hemofília, amit a VIII-as faktor, míg a „B” típusú hemofíliában a IX-es faktor, illetve a „C” típusú hemofíliában a XI-es faktor elégtelen működése vagy hiánya okoz.

A hemofíliások nagy része mozgáskorlátozottá válik az ízületi bevérzések miatti ízületi károsodások miatt.

A jó hír az, hogy megfelelő profilaxissal (megelőző kezeléssel) elkerülhetővé válhatnak a rendszeres ízületi vérzések, így hosszú távon az ízületi károsodás is.

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

E honlapon olyan termékinformációk találhatók, amelyek széles közönségnek szólnak; előfordulhat, hogy ezek a termék információk vagy részletes leírások az Ön országában másként nem hozzáférhetőek, illetve nem érvényesek. Kérjük, vegye figyelembe, hogy semmiféle felelősséget nem vállalunk azért, hogy Ön esetleg olyan információhoz jut, amely nincs összhangban az Ön országában érvényes jogi eljárásokkal, szabályozással vagy gyakorlattal. Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, és további felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

KapcsolatA Roche világszertelinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeA Roche-rólTörténeteinkGyógyszerbiztonságLetölthető dokumentumokAdatvédelmi tájékoztatóJogi nyilatkozatMellékhatás bejelentése